Велика делегација БиХ у Брисел путује са малим очекивањима :: Semberija INFO ::

 

Велика делегација БиХ у Брисел путује са малим очекивањима


- Очекивања уочи Другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ, који ће се данас одржати у Бриселу, нису велика, посебно након што је из Низоземске стигла информација да су они против отварања преговора са БиХ.

"У Бриселу ћемо видјети и колико је Европа озбиљна према нама. Ако се одступи од ранијих најава, а видимо да би се то могло десити, то онда значи да нису довољно искрени према БиХ. Тешко је бити оптимиста, нарочито ако видимо колико неке од чланица које се противе отварању приступних преговора не разумију прилике и односе у БиХ. Оптужбе које од Холандије долазе на рачун Српске показују колико не познају структуру БиХ и њен Устав, па представнике Српске оптужују да 'подривају' и непостојеће институције", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске, додајући да је Република Српска озбиљан и конструктиван партнер који доприноси убрзању европског пута.

Он је казао да пут БиХ ка ЕУ могу срушити само "такозване босанске патриоте", те да ће Република Српска остати на својим позицијама, а то је да БиХ може ући у ЕУ само без страног фактора.

Како је најављено, на састанку у Бриселу биће говора о испуњавању 14 кључних приоритета, затим отварању преговора, те о реформама повезаним с новим планом раста за западни Балкан, за који је издвојено око шест милијарди евра. У Бриселу ће данас боравити Борјана Кришто, предсједавајућа Савјета министара БиХ, затим њени замјеници у Савјету министара, чланови Заједничког колегијума Парламентарне скупштине БиХ, предсједници клубова посланика и делегата, директор Дирекције за европске интеграције, предсједници влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и премијери десет кантона и градоначелник Брчко дистрикта.

Елмедин Конаковић, министар спољних послова, рекао је да се нада да учесници форума одлазе са жељом да се о нечему договоре и да, ако буде тако, не сумња да ће се направити додатни помаци који ће превагнути у корист БиХ и формалног отварања преговора о чланству. Међутим, ако одлазе да се не договоре, Конаковић истиче да се онда може очекивати нека нова политичка шарада која ништа добро никоме не доноси.

"Ми идемо спремни на конкретна рјешења и надам се да ћемо бити на трагу таквих рјешења. Опозиција до сада није показала ни минимум жеље да се БиХ креће ка Европској унији. Критиковали су све што смо урадили, осудили све законе и акте које смо донијели и, наравно, Европска комисија им је јасно ставила до знања да нису били у праву и верификовали су све законе које смо усвојили као напредак", рекао је Конаковић, додајући да очекује и да се владајућа коалиција врати тамо гдје се налазила.

Оно што је чињеница, јесте да готово сви учесници састанка истичу да БиХ не треба да заостаје на европском путу и да никоме није у интересу успоравање БиХ, те да је став Низоземске, која још није за отварање преговора са БиХ, грешка.

"Тај став може бити промијењен, али он је у овом тренутку чисто технократски, без икаквог политичког контекста и прилично неискрен, што сматрам да је погрешно", рекао је Саша Магазиновић, шеф Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Чедомир Стојановић, шеф Српског клуба у Представничком дому, казао је да статус Републике Српске не смије бити доведен у питање, те да се нада да ће на данашњем састанку бити разумијевања за такав став.

"Са наше стране је дат један позитиван импулс јер смо, упркос неслагањима по бројним питањима, у овој години успјели усвојити пет закона који се односе на 14 приоритета које је ЕУ поставила", рекао је Стојановић.

Он каже да је ЕУ већ више од годину дана замрзла око 600 милиона евра због суспензије додјеле средстава за инфраструктурне пројекте, те да та политика није дала резултате и да штету на крају трпе грађани.

"Осим укидања суспензије, убрзавањем реформи могли бисмо повући значајна средства", истакао је Стојановић.

(Независне)