Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица :: Semberija INFO ::

 

Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица


  Извор: https://www.zdravstvo-srpske.org

Од 1. јануара наредне године у здравственим установама Републике Српске здравствена заштита ће се искључиво остваривати на основу електронске картице осигураника, те позивамо грађане који још нису преузели своју електронску картицу да то учине до краја ове године. Дакле, више неће бити могуће без електронске здравствене картице приступити електронском картону пацијента нити у апотеци подићи лијек на рецепт.

Искључивом употребом електронске картице евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система неће бити могуће, јер се сада у пракси знају дешавати грешке усљед погрешног уношења матичног броја или имена и презимена осигураника. Електронска картица управо спријечава да се дешавају ове грешке, обезбјеђујући јединствену идентификацију корисника, елиминише потребу за ручним уношењем података, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту личних података.

Тренутно је у Републици Српској активна 913.401 електронска картица, док је остало још неуручених електронских картица, а највише је случајева да су грађани подносили захтјев за израду електронске картице, али никада нису дошли да је преузму. Зато је јако важно да до краја године грађани преузму своју електронску картицу, како би почетком наредне  године несметано могли да остварују право на здравствену заштиту.

Подсјећамо и да електронске здравствене картице више немају рок важења, а осигурана лица која имају картице које су раније израђене и на којима је назначен рок важења, могу да их користе и након истека назначеног рока, све док имају утврђен статус осигураног лица у обавезном здравственом осигурању.

Напомињемо и да је нашим актима дефинисано да ФЗО РС сноси трошкове израде прве електронске картице, а у случају потребе за израдом нове картице усљед промјене личних података, губитка или оштећења картице и слично, те трошкове треба да сноси осигураник. Ово Фонд  још није почео да примјењује у пракси, и све нове картице које су израђене након губљења, оштећења и слично до сада је финансирао ФЗО РС. Међутим, важно је да осигураници чувају своју електронску картицу која је лични документ као и сваки други, јер су поједини осигураници до сада већ и по четири - пет пута губили своју електронску картицу. Напомињемо да ће трошкови издавања картице бити у висини стварних трошкова израде здравствене картице, а о свим детаљима када ће ФЗО РС почети да наплаћују другу и сваку наредну електронску картицу, јавност ћемо правовремено информисати.

Подсјећамо, здравственом картицом се доказује својство осигураника, односно осигураног лица и на основу ње се остварује здравствена заштита. Уједно, здравствена картица је и најбоља заштита личних података јер се помоћу ње приступа електронском здравственом картону пацијента. У случају да дође до промијена личних података, осигурано лице је дужно да у року од 15 дана промјену пријави надлежној пословници Фонда и да поднесе захтјев за издавање нове картице. Док не буде израђена картица, осигураном лицу се издаје потврда о здравственом осигурању коју користи док не добије картицу. Такође, уколико се картица изгуби, украде или оштети осигурано лице то треба да пријави надлежној пословници Фонда, како би се картица поништила да би се избјегле евентуалне злоупотребе. У ситуацијама када осигурано лице ФЗО РС оствари право на здравствено осигурање у другој земљи, односно код другог носиоца осигурања, здравствену картицу треба да врати Фонду.

Коришћење електонске здравствене картице омогућено је захваљујући имплементацији пројекта Интегрисаног здравственог информационог система у Републици Српској који поред е картица, подразумијева и електронски здравствени картон, електронске упутнице, рецепте, налазе и др. Наиме, ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа и институција здравственог система Српске.