Ковачевић: Српска стратешки опредијељена за чланство у ЕУ и инсистира на испуњавању свих 14 приоритета :: Semberija INFO ::

 

Ковачевић: Српска стратешки опредијељена за чланство у ЕУ и инсистира на испуњавању свих 14 приоритета


  Извор: Глас Српске

Република Српска је стратешки опредијељена за чланство у Европској унији и инсистира на рјешавању и испуњавању свих 14 приоритета из мишљења Европске комисије интегрално и у пакету, рекао је делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Истакао је да је то једини начин да се елиминишу страхови и фрустрације свих страна у БиХ.

- Селективним одабиром који су приоритети приоритетнији од других увијек ће неког од кључних унутрашњих фактора у БиХ оставити незадовољним и тако успорити или онемогућити европски пут БиХ. Зато је једини начин да се покаже опредијељеност за европске интеграције БиХ покретање интензивног процеса у којем ћемо договором и консензусом доћи до интегралног рјешења за испуњавање свих 14 приоритета из мишљења Европске комисије - поручио је Ковачевић у објави на Иксу.

Истиче да ће посалници ући у Парламентарну скупштину и из ње изаћи тек када усвоје сва неопходна рјешења, законе и одлуке.

- Република Српска је за! Чекамо на актере из Федерације БиХ. Притом, потпуно је јасно и сви међународни партнери морају знати да онај ко на било који начин покуша релативизовати овај приступ, у ствари уопште не подржава европске интеграције, већ их искључиво жели селективно злоупотријебити за унитаризацију земље. То неће проћи - јасан је Ковачевић.

Поручио је да Република Српска има своје приоритете и потпуно оправдано сматра да напредак на европском путу није могућ са странцем који се самопрогласио за протектора и који жели бити изнад свих демократских институција у БиХ, чиме се уноси потпуна несигурност у функционисање система и нарушава уставни поредак и суверенитет БиХ.

- Исто се односи и на стране судије у Уставном суду БиХ за које је Устав БиХ предвидио да ће бити замијењени још 2000. године, односно прије чак 23 године - закључио је Ковачевић, преноси РТРС.