Славиша Марковић: Најважније политичко питање јесу измјене и допуне Изборног закона :: Semberija INFO ::

 

Славиша Марковић: Најважније политичко питање јесу измјене и допуне Изборног закона


Најважније политичко питање које треба бити ријешено до краја ове године јесу измјене и допуне Изборног закона, у смислу техничких измјена, које би омогућиле законите и поштене изборе.

Рекао је ово потпредсједник ПДП Славиша Марковић, који је и предсједник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске.

Истиче да су предуслови за органозовање законитих и поштених избора увођење скенирања гласачких листића, биометријске идентификација гласача и видео надзора над радом бирачких одбора.

- Оно што је битно појаснити јесте да нико не говори о електронском гласању, него о начинима како да се избјегну манипулације гласачким листићима и јасном утврђивању ко је стварно изашао на гласање. Сви политички актери који немају намјеру да крађом и манипулацијама прекрајају бирачку вољу би требали бити за ове измјене, а они који су против тога, сами се разоткривају. Први тест политичке воље ће бити ускоро, будући да је ПД ПС БиХ задужио Савјет министара да изради измјене и допуне Изборног закона – рекао је Марковић.

Каже да је симптоматично како су измјене Изборног закона, односно усвајање „пакета интегритета“, посљедње питање о којем се оглашавају представници међународне заједнице у БиХ, првенствено Делегација ЕУ.

- Законити и поштени избори су стуб демократије, а ако су некоме пуна уста демократских начела, требало би ваљда да инсистира на првом и основном. Како уопште разматати ЕУ интеграције, испуњавање свих других приоритета, ако нису обезбијеђени услови да се регуларно проводе избори, а самим тим изабере и легитимна власт која треба проводити реформе на ЕУ путу. Помно ћемо пратити реакције и понашања из ЕУ делегације у наредном периоду, што ће показати да ли су још неки представници међународне заједнице дио договора Додик.