Све поразнији подаци о одласку младих из БиХ :: Semberija INFO ::

 

Све поразнији подаци о одласку младих из БиХ


Извор: БХРТ/Маја Николић

На младима остаје будућност, стара је узречица. Међутим, коме ће остати Босна и Херцеговина када су све поразнији подаци о одласку младих из БиХ. Разговарали смо с младима из различитих градова у БиХ и питали - како виде своју будућност овдје и шта је то што их одводи из БиХ.

Млади који су остали у Босни И Херцеговини надају се да ће власти с надлежним институцијама учинити додатне напоре да одведу Босну И Херцеговину у Европску унију. Међутим, млади у Тузли истичу да је крајње вријеме да се престане младе обесхрабривати на овим просторима.

Млади у Бањалуци желе остати у своме граду, али желе и да власти више пажње посвете њима.

Боље услове живљења, прије свега у образовању. Такође, прижељкују и млади у Унско - Санском кантону.

У Бијељини млади нису оптимистични нимало када је у питању останак у БиХ.

У главном граду Босне И Херцеговине, млади не виде ништа конкретно што су власти учиниле да их задрже у својој земљи.

- Можемо сви видјети из перспективе младих, али и старијих какви су овдје услови и за школство и за образовање. Бићу приморан као и већина осталих младих да напустим БиХ. Мислим да би требало мало, или да се промијени власт или да се нешто уради по тоим питању, да се младима осигура бољи живот као што се нуди младима на Западу.

И званични подаци говоре да је у посљедњих десет година тридесет посто мање ученика и студената у свим основним, средњим школама и на факултетима у БиХ.