Електрични тротинети у Њемачкој већа сметња од бахатих возача :: Semberija INFO ::

 

Електрични тротинети у Њемачкој већа сметња од бахатих возача


Foto: Pixabay
На њемачким улицама се осјећа сигурно тек половина пјешака, према резултатима анкете ауто-мото савеза (АДАЦ). У највећим градовима пјешаци се највише жале на возаче електричних тротинета - 55 одсто.

На прецизнија питања, 71 одсто свих испитаника је рекло да им највише сметају немарно паркирани е-тротинети и то што их њихови власници возе превише брзо. На недозвољену вожњу е-тротинета тротоарима пожалило се 69 одсто пјешака, а 67 одсто је рекло да возачи не пазе на пролазнике када скрећу.

Бициклисти су проблем за 47 одсто људи који ходају, прије свега зато што када их претичу праве сувише мало одстојање (за 65 одсто), не звоне пре претицања или сувише касно звоне, на шта се пожалило 63 одсто.

Нешто мање од трећине пјешака, 31 одсто, жали се на друге, непажљиве пјешаке. Највећи је проблем стално гледање у телефон, како је рекло 61 одсто испитаника.

Возачи аутомобила су у анкети прошли добро, пошто се само 29 одсто учесника жалило на њихов безобразлук. Ипак, са констатацијом да возачи аутомобила када скрећу не пазе на пешаке сложило се 62 одсто.

Прошле године је у Њемачкој погинуло 368 пешака, док је више од 26.000 повријеђено у саобраћајним несрећама, подаци су АДАЦ. У анкети је учествовало 3.253 пјешака старијих од 18 година који живе у великим градовима у свих 16 њемачких покрајина.

(Независне)