Научници корак ближе лијеку за Алцхајмерову и Паркинсонову болест уз помоћ талога кафе :: Semberija INFO ::

 

Научници корак ближе лијеку за Алцхајмерову и Паркинсонову болест уз помоћ талога кафе


Талог од кафе могао би да се користи у новом третману за Алцхајмерову и Паркинсонову болест, показује студија.
Угљеничне квантне тачке на бази кафеинске киселине, које се праве од отпада кафе, показале су обец́авајуће резултате у лијечењу неуродегенеративних поремец́аја.

Амерички истраживачи су открили да су јефтини лијекови помогли у заштити од ефеката Паркинсонове болести у експериментима у епруветама када је болест изазвана пестицидом званим паракват.

Надају се да би третман могао да се користи за помоц́ људима у раним стадијумима деменције, као и за спречавање даљег напредовања болести.

Главни аутор Јиотиш Кумар, са Универзитета Тексас у Ел Пасу, рекао је:

"ЦАЦКДс имају потенцијал да буду трансформативни у лијечењу неуродегенеративних поремец́аја. То је зато што ниједан од тренутних третмана не лијечи болест, они само помажу у контроли симптома. Наш циљ је да пронађемо лијек тако што ц́емо се бавити атомском и молекуларном основом која покрец́е ове услове."

Око 944.000 Британаца тренутно живи са деменцијом, а стручњаци предвиђају да ц́е тај број до краја деценије премашити милион људи.

Алцхајмерова болест је најчешц́и облик болести и сматра се да је узрокована нагомилавањем протеина у мозгу, укључујуц́и тау и амилоид.
 
(б92)