БиХ диже праг за улазак у ПДВ систем на 100.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

БиХ диже праг за улазак у ПДВ систем на 100.000 КМ


FOTO: Ilustracija
Ако је судити према изјавама званичника и одлуци Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, на данашњој сједници Дома народа биће усвојене измјене Закона о ПДВ-у које подразумијевају подизање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 100.000 КМ.

Срђан Амиџић, министар финансија и трезора БиХ, рекао је да очекује да Дом народа парламента БиХ усвоји измјене Закона о ПДВ-у и подигне праг за улазак у ПДВ систем, чиме ће више од 6.200 обвезника имати олакшицу.

"Најважније иницијативе доставили су стручњаци и они на које се директно односе измјене наведеног закона", казао је Амиџић након састанка са представницима Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Он је рекао и да, уколико у Дому народа парламента БиХ буду усвојене измјене које подразумијевају подизање прага са 50.000 на 100.000 КМ, јавни приходи по том основу биће умањени за око 25 милиона КМ.

"Од усвајања закона потребно је осам дана да ступи на снагу. Након тога за све остале процедуре задужена је Управа за индиректно опорезивање БиХ, односно пререгистрација обвезника, за шта ће бити потребно 30 дана", казао је Амиџић.

Јовица Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, рекао је да је за занатлије веома важно што ће бити повишен праг за улазак у систем ПДВ-а, те да веома дуго чекају измјене наведеног закона, јер то значи више простора за рад самих предузетника.

О измјенама Закона о ПДВ-у јуче је било говора и на сједници Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, која је усвојила Приједлог измјена Закона о ПДВ-у којим се подиже праг за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 100.000 КМ због инфлаторних кретања и повећања цијена рада, робе и услуга.
Иначе, од јануара 2005. године када је усвојен први Закон о порезу на додату вриједност, праг за улазак у ПДВ систем је 50.000 КМ и поред тога што је  у међувремену инфлација била велика и што су готово све земље у региону помјерале тај праг за улазак у ПДВ систем.

Подсјећања ради, измјене и допуне Закона о ПДВ-у иницирали су Дарко Бабаљ и Младен Босић, посланици СДС-а, и те измјене добиле су подршку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у првом читању, међутим, све је "пало" на Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и то из разлога што СНСД није гласао за то и није било ентитетске већине. Образложење СНСД-а касније је било да у Парламентарној скупштини БиХ неће проћи ниједан закон док год се не усвоји закон о уставном суду БиХ који подразумијева одлазак страних судија, међутим, касније је одржана сједнице Колегијума Дома народа који су као комисија постигли сагласност на измјене Закона о ПДВ-у. Према Пословнику, ова сагласност Колегијума практично значи да закон, иако није усвојен у првом читању, сматра се да је усвојен и већ данас пред делегатима ће се наћи у другом читању.

(Независне)