Драма у Њемачкој: Потрошња замрзнута, нестало 60 милијарди евра :: Semberija INFO ::

 

Драма у Њемачкој: Потрошња замрзнута, нестало 60 милијарди евра


Foto: Pexels/Pixabay
Извор: Политико / Независне

Њемачко министарство финансија наметнуло је замрзавање потрошње свим савезним министарствима, продубљујући тако буџетску кризу која је уздрмала владајућу коалицију након судске пресуде прошле седмице.

Одлука министарства финансија која зауставља већину нових одобрења потрошње услиједила је након пресуде Уставног суда, која је направила рупу од 60 милијарди евра у владиној благајни, пише Политико.

Влада се сада припрема за могућност далеко ширих финансијских импликација произашлих из те пресуде која би могла ограничити њену способност повлачења новца из разних посебних фондова који су успостављени како би се заобишла "дужничка кочница " земље, а која ограничава савезни дефицит на 0,35 одсто БДП-а, осим у ванредним ситуацијама.

У писму свим министарствима, државни секретар Вернер Гацер рекао је да министарство финансија замрзава потрошњу "како би се избјегла дања оптерећења будућих финансијских година". Тај корак не утиче на финансијске обавезе које су већ преузете, рекао је јуче главни секретар СПД-а, Кевин Кинерт, преноси Јутарњи лист.

Чланови финансијског одбора Бундестага јутрос су одржали јавно саслушање с правним стручњацима како би процијенили учинак прошлоседмичне судске пресуде.

Иако се финансијски јаз од 60 милијарди евра након пресуде теоретски протеже на неколико година, у пракси ће учинак бити непосреднији, рекао је Тис Битнер, професор са Универзитета Ерланген-Нирнберг.

"Постоји потреба за консолидацијом у планирању буџета за идућу годину од 52 милијарде евра", рекао је.

Владина неспособност да пронађе новац потребан за финансирање своје свеобухватне агенде за убрзавање зелене транзиције и заштиту њемачке индустрије од високих трошкова енергије доводи до све чешћих позива љевице да влада суспендује дужничку кочницу проглашавањем ванредног стања, као што је било током пандемије корона вируса.

Чланови Слободне демократске странке (ФПД) до сада су се опирали позивима да се обустави дужничка кочница. ФПД-ов министар финансија Цхристиан Линднер закључио је прошле седмице да одлука уставног суда не оправдава суспензију дужничке кочнице.

"Мораћемо направити учинковитије политике с мање новца него у прошлој деценији", рекао је.

Ипак, други унутар владе гурају темељну реформу дужничке кочнице која је уведена 2009. године.

"Начин на који је конструисана њемачка дужничка кочница није довољно интелигентан", рекао је јуче за АРД министар Роберт Хабек. Дужничка кочница је, каже, направљена у другом времену, "када смо увијек имали јефтини плин из Русије, када је Кина увијек била наше куповно тржиште и када су Американци увијек били поуздани, одани пријатељи и преузимали војни терет с наших рамена јер у ЕВропи није било рата".

"Та су времена сада прошла", додао је Хабек, преноси Политико.