Руска пшеница преплављује тржишта :: Semberija INFO ::

 

Руска пшеница преплављује тржишта


Извор: Агроклуб / Независне

МОСКВА - Руска жетва пшенице би могла досећи 92,9 милиона тона, процјењује тамошња логистичка компанија Русагротранс.

Америчко министарство пољопривреде предвиђа 90 милиона тона, и то без Крима, аналитичари СовЕцона 91,6 милиона тона, а консултантска компанија ИКАР 92 милиона тона, а сви су ови бројеви близу рекордне бројке од 92 милиона тона, колико су пожњели прошле године.

Крајем октобра тамошње је министарство пољопривреде такође значајно повећало прогнозу жетве житарица 2023. на 140 милиона тона, укључујући 93 милиона тона.

Оно што је важније за глобална тржишта, како пише Агрархеуте је то да се очекује и велики извоз из те земље, и то рекордних 37,5 милиона тона пшенице, а због великих залиха из претходне године. Та огромна количина врши велики притисак на глобалне извозне цијене. Притом велики извозници попут Аустралије и Канаде имају ове године мањи род па и слабији извозни потенцијал.

Ни Украјина, због логистичких проблема није у стању ове године извести толико пшенице као што је прошле, мада има бољу жетву.

Ко највише увози руску пшеницу?

Највећи увозници руске пшенице, са око 40 одсто њеног извоза, задњих су година Египат и Турска. Египат је увезао 80 одсто свог жита из Русије, али и Украјине. Турска је прерађује у брашно за извоз на Блиски исток, Африку и Азију. Иран и Сирија такође су велики купци.

Према Руској унији житарица, извоз пшенице досегао је мјесечни рекорд свих времена од 5,8 милиона тона у септембру 2023. Укупни извоз у првом тромјесечју сезоне 2023./24. (започиње у јулу ове и траје до краја јуна 2024.) био је 59 одсто већи него у претходној.

У прва три мјесеца текуће тржишне године Русија је чинила 28 одсто свјетског извоза пшенице, у поређењу са 21 одсто прошле године, потврђује Петер Мекмекин, трговац житом и аналитичар из Аустралије.

(Агроклуб)