Тим СЗО: Болница Ал Шифа као зона смрти :: Semberija INFO ::

 

Тим СЗО: Болница Ал Шифа као зона смрти


Фото - Танјуг
Извор: Танјуг / Глас Српске

​ГАЗА- Група хуманитарних радника Уједињених нација посјетила је палестинску болницу Ал Шифа на северу Газе и навела да је та медицинска установа постала "зона смрти" гдје су очигледни знакови да је било гранатирања и пуцњаве, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

"УН тим је видео масовну гробницу на улазу у болницу, речено им је да је ту сахрањено више од 80 људи. Недостатак чисте воде, горива, лијекова, хране и остале неопходне опреме у претходних шест недеља, довели су до тога да болница Ал Шифа - некада највећа, најнапреднија и најбоље опремљена болница у Гази - практично престане да ради као медицинска установа", навела је СЗО на платформи X (Твитер).

УН тим, који је у координацији са израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) успео да дође до Ал Шифе, додао је да због безбједносне ситуације није могуће било изнети медицински отпад из болнице.

"Болнички ходници и предворје су пуни медицинског и чврстог отпада, чиме се повећава ризик од инфекције. Пацијенти и медицинско особље са којима је тим разговарао уплашени су за своју безбједност и здравље, молили су за евакуацију. Ал Шифа болница више не може да прима пацијенте, а рањеници и болесни се сада преусмјеравају да изузетно пренатрпану и једва функционалну Индонежанску болницу у граду Беит Лахија", указао је СЗО.

Наводи да је 25 здравствених радника и 291 пацијент остао у Ал Шифи, као и да је у претходна два - три дана преминуло неколико људи због гашења медицинске опреме.

"Међу пацијентима су и 32 бебе у изузетно тешким условима, двије особе на интензивној нези које немају кисеоничку потпору, и 22 пацијента на дијализи, чије је лијечење озбиљно угрожено", пише у твиту СЗО.

Међу осталим пацијентима су жртве ратних траума, од којих многи имају сложене фрактуре и ампутације, повреде главе, опекотине, повреде груди и стомака, 29 пацијената има тешке повреде кичме, а многима су се ране инфицирале.

СЗО је поручила и да покушава да пронађе начине да транспортује пацијенте у болнице на југу Појаса Газе. ИДФ је раније наредио евакуацију преосталих 2.500 људи који су интерно расељени и потражили заклон у болничким просторијама.