АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ СВЈЕТСКЕ БАНКЕ, СКОРО ПОЛОВИНА СТАНОВНИШТВА ДО САДА НАПУСТИЛА БИХ :: Semberija INFO ::

 

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ СВЈЕТСКЕ БАНКЕ, СКОРО ПОЛОВИНА СТАНОВНИШТВА ДО САДА НАПУСТИЛА БИХ


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Према посљедњем извјештају Свјетске банке, Босну и Херцеговину је до сада напустило готово половина становништва, тачније 49,5 одсто.

Ово БиХ доводи на сами врх неславне табеле, јер скоро половина грађана рођених у БиХ сада живи изван ње, показује извјештај под називом “Миграције и одлив мозгова у Европи и централној Азији”.

Подаци Свјетске банке показују да је на другом мјесту у Европи Албанија са 39,8 посто, док је Сјеверна Македонија на четвртом мјесту, јер четвртина Македонаца сада живи изван ње. Србије нема на листи.

Као посебан проблем се наводи одлазак висококвалификованих радника, те да висококвалификоване особе чине 55 посто укупног броја емиграната из БиХ.

Наводе да разни фактори утичу на одлив мозгова, а поред виших примања ту су и прилике за стручно усавршавање и обуку, боља будућност за чланове породице, те бољи животни и радни услови.

Симптом, а не узрок

У извјештају стоји да је одлив мозгова често симптом, а не узрок лоше економије државе, те да дуготрајна емиграција високобразованих радника оставља дуготрајне негативне посљедице на државе које напуштају.

​(српскаинфо.цом)