Жестоке борбе око болнице Ал-Шифа у Појасу Газе :: Semberija INFO ::

 

Жестоке борбе око болнице Ал-Шифа у Појасу Газе


Фото - Танјуг / АП
Извор: Глас Српске / Агенције

Тридесет седми дан сукоба Израела и Хамаса. Светска здравствена организација саопштила да је због непрекидних напада на болницу Ал Шифа у Гази изгубљен сваки контакт са том здравственом институцијом. Израелски авиони извели нападе на циљеве у Сирији. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да побједа у Гази нема алтернативу.

Уништено више од 150 Хамасових тунела


Израелске одбрамбене снаге /ИДФ/ уништиле су више од 150 подземних тунела и комплекса у Појасу Газе које користи палестински покрет Хамас, изјавио је војни портпарол потпуковник Џонатан Конрикус.

"Размонтирали смо, већином експлозивом, више од 150 тунела и комплекса /Хамаса/", рекао је Конрикус на конференцији за новинаре касно синоћ.

Он је додао да је подземна структура "кичма" Хамасових борбених способности, јер је покрет користи да би се његови припадници скривали и неочекивано излазили на површину.

Војни портпарол је изјавио да је више од 850 камиона са хуманитарном помоћи ушло у Појас Газе од почетка сукоба између Израела и Хамаса.

"Настављамо да пружамо помоћ у Гази. Не долази из Израела, али ми је олакшавамо. Сваким даном све више камиона улази у Појас Газе. До сада је ушло више од 850 камиона и они превозе храну, лијекове, склоништа, шаторе и привремене настамбе и воду", рекао је Конрикус.

Према његовим ријечима, ИДФ је, у координацији са Египтом, обезбиједио и улазак 12 додатних кола хитне помоћи која је палестинској енклави донирао Кувајт.

Хамас је 7. октобра покренуо изненадни напад на Израел из Газе, убијајући и киднапујући људе у сусједним израелским заједницама.

Израел је узвратио ракетним ударима и потпуном блокадом Појаса Газе, у којем живи више од два милиона људи. Израел је 27. октобра покренуо велику копнену акцију у Гази са циљем да елиминише Хамас и спаси таоце. 

УН: Гранатирана канцеларија УН у граду Гази, има погинулих и рањених

Уједињене нације саопштиле су да је једна од њихових канцеларија у граду Газа гранатирана током ноћи, наводећи да су стигли "извјештаји о погинулима и рањенима" међу цивилима који су се тамо склонили.

"Ово је погрешно у сваком смислу. Цивили, цивилна инфраструктура и неповредивост објеката УН увијек морају бити заштићени", објавио је на платформи Икс (Твитер) администратор Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Ашим Стајнер.

Жестоке борбе око болнице Ал-Шифа у Појасу Газе

 Жестоке борбе воде се око болнице Ал-Шифа у Појасу Газе, гдје се, како тврди Израел, наводно налази штаб Хамаса.
На снимцима из тог подручја могу се видјети тешке борбе у близини болнице, уз сталне звуке пуцњаве и експлозије, а свједоци потврђују да су ваздушни напади на том подручју извођени током цијеле ноћи, преноси Тајмс оф Израел.

Здравствени званичници кажу да су хиљаде медицинара, пацијената и расељених људи заробљени у области око болнице Шифа, без струје и све мање залиха.

Израел је посљедњих недјеља изнио доказе да се Хамасов главни командни центар налази испод болнице Ал-Шифа и оптужио је терористичку групу да користи болницу са 1.500 кревета, болеснике и око 4.000 запослених као живи штит.

Хамас категорички негира ове тврдње Израела.

САД: Израел да објасни најављену безбједносну контролу над Газом послије рата


Сједињене Америчке Државе затражиле су објашњење коментара, које је изрекао израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, о томе да ће након рата против Хамаса Израел преузети безбедносну одговорност за Појас Газе на неодређено вријеме.

Израелски лидер је инсистирао да ће после рата, који сада улази у шесту недјељу, Газа бити демилитаризована и да ће Израел тамо задржати безбједносну контролу, да ће израелске одбрамбене снаге наставити да контролишу Појас Газе и да се неће ослањати на међународне снаге да надгледају безбједност дуж границе.

Упитан шта мисли под контролом безбједности, Нетанјаху је рекао да израелске снаге морају бити у могућности да слободно уђу у Газу како би ловиле милитанте.

Он је такође одбацио идеју да палестинске власти, које тренутно управљају аутономним областима на Западној обали, у некој фази контролишу Газу.

Претходно је амерички државни секретар Антони Блинкен рекао да би палестинске власти требало да играју централну улогу у ономе што следи у Појасу Газе.

Прошле недеље, Нетанијаху је рекао за Еј-Би-Си њуз да ће након завршетка рата против Хамаса Израел имати "цјелокупну безбједносну одговорност над Појасом Газе на неодређено вријеме".

СЗО: Непрекидни напади на болницу Ал Шифа у Гази, изгубљен сваки контакт

Светска здравствена организација (СЗО) објавила је на платформи Икс (Твитер) да је услед застрашујућих, поновљених израелских напада на болницу Ал Шифа у Појасу Газе, изгубљен сваки контакт са том здравственом установом.

У најновијим извјештајима са попришта сукоба у Појасу Газе, наведено је да је болница опкољена израелским тенковима, као и да су неки од оних који су покушали да побегну били изложени израелској ватри у којој су рањени или убијени.

"СЗО изражава озбиљну забринутост за безбједност здравствених радника, стотине болесних и повријеђених пацијената, укључујући бебе на апаратима за одржавање живота и расељене особе које су нашле склониште у болници", наводи СЗО.

Поновила је позив на хитан хуманитарни прекид ватре у Гази као једини начин да се спасу животи и смањи ужасан ниво патње.

СЗО позива и на континуирану, уредну, несметану и безбједну медицинску евакуацију критично повријеђених и болесних пацијената и поручује да сви таоци морају добити одговарајућу медицинску његу и бити безусловно пуштени на слободу.

Особље запослено у овој болници, највећој у Гази, саопштило је да су пацијенти и избјеглице заробљени у ужасним условима док у оближњим улицама бјесне тешке борбе, а хирург болнице Ал Шифа рекао је за Би-Би-Си да је болница остала без воде, хране и струје.

Израел је саопштио да се сукобио са Хамасом у близини болнице, али да није отварана ватра на болничку зграду.

Након што су лекари болнице Ал Шифа саопштили да су двије бебе преминуле, а да је 37 у животној опасности, израелске снаге су обећале да ће помоћи да се бебе данас евакуишу у "сигурнију болницу".

Би-Би-Сију су послате слике најмање 20 новорођених беба које се налазе на одељењу хирургије у Ал Шифи, уз упозорење лекара да су новорођенчад животно угрошена с обзиром да је јединица неонаталне интензивне његе престала да ради због недостатка струје.

Сматра се да су хиљаде људи потражиле уточиште у болници Ал Шифа, која је већ два дана у центру жестоких борби, а хирург Марван Абу Сада рекао је за Би-Би-Си да звуци пуцњаве и бомбардовања сваке секунде одзвају Ал Шифом, као и да су покушаји да се сахране страдали осујећени због борби око комплекса.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) више пута су оптужиле Хамас да дјелује из тунела испод болнице, што Хамас пориче.

Ријад: Муслиманске земље траже хитан прекид војних операција у Појасу Газе

Са ванредног заједничког исламско-арапског самита у саудијској престоници Ријаду, упућен је хитан захтјев да се обуставе све војне операције у Појасу Газе, а оправдање Израела да је принуђен на самоодбрану је одбачено.

Учесници овог самита позвали су у завршном саопштењу Међународни кривични суд да истражи "ратне злочине и злочине против човечности које чини Израел" на палестинској територији.

Саудијска Арабија је покушала да изврши притисак на Сједињене Државе и Израел да буду обустављена непријатељстава у Појасу Газе, а престолонасљедник Мохамед бин Салман, де факто и владар саудијског краљевства, окупио је Арапе и муслиманске вође како би се тај притисак оснажио.

Израелски авиони извели нападе на циљеве у Сирији

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су војни авиони извели нападе на "терористичку инфраструктуру у Сирији", као одговор на ракете испаљене у суботу из Сирије према Голанској висоравни. 

Није наведено које локације су биле на мети напада, преноси Тајмс оф Исраел.

Израел је од почетка сукоба са Хамасом 7. октобра више пута изводио ваздушне нападе на циљеве у Сирији, наводећи да је то одговор на ракете испаљене на његову територију.