Муслиманске земље траже хитан прекид војних операција у Појасу Газе :: Semberija INFO ::

 

Муслиманске земље траже хитан прекид војних операција у Појасу Газе


Ријад
Извор: Политика

РИЈАД – Са ванредног заједничког исламско-арапског самита у саудијској престоници Ријаду, упућен је хитан захтев да се обуставе све војне операције у Појасу Газе, а оправдање Израела да је принуђен на самоодбрану је одбачено.

Учесници овог самита позвали су у завршном саопштењу Међународни кривични суд да истражи „ратне злочине и злочине против човечности које чини Израел“ на палестинској територији, преноси Ројтерс, јавља Танјуг.

Саудијска Арабија је покушала да изврши притисак на Сједињене Државе и Израел да буду обустављена непријатељстава у Појасу Газе, а престолонаследник Мохамед бин Салман, де факто и владар саудијског краљевства, окупио је Арапе и муслиманске вође како би се тај притисак оснажио.

Десетине лидера, укључујући иранског председника Ебрахима Раисија, турског председника Тајип Ердогана, катарског емира шеика Тамим бин Хамад Ал Танија и сиријског председника Башар ал Асада који је од ове године поново добродошао у Арапску лигу, присуствовали су овом самиту.

Принц Мухамед је поново осудио „варварски рат против браће у Палестини“ и нагласио да се Палестинци суочавају са хуманитарном катастрофом, која потврђује неуспех Савета безбедности УН и међународне заједнице да се стави тачка на флагрантна израелска кршења међународног права.

Палестински председник Махмуд Абас рекао је да су Палестинци суочени са „геноцидним ратом“ и позвао је Сједињене Државе да зауставе израелску агресију.

Ирански председник Раиси је поздравио палестинску исламистичку милитантну групу Хамас због борбе коју води против Израела и позвао је исламске земље да Израелу уведу санкције на нафту и другу виталну робу.