Начелник болнице у Зеници оптужен за сексуално узнемиравање :: Semberija INFO ::

 

Начелник болнице у Зеници оптужен за сексуално узнемиравање


Неколико пацијенткиња оптужило је начелника Одјељења за хуману репродукцију Кантоналне болнице у Зеници, Ермина Чехића, за сексуално узнемиравање током гинеколошких прегледа.

Ријеч је о пацијенткињама које пролазе поступак биомедицински потпомогнуте оплодње, јавља Ал Џазира Балканс.

– Морала сам доћи на преглед зато што је доктор захтијевао да види покрвљеност. Преглед је био неугодан, тако што је доктор прстима стимулисао клиторис. Стављао прсте у вагину. Тек је онда користио сонду за преглед. Осјећала сам се јадно на том прегледу – свједочи једна од пацијенткиња.

И друге пацијенткиње говоре о злостављању на прегледу код овог љекара.

– Он је трљао буквално својим прстима. Па би онда опет сондом и рекао да није добро. Па је онда опет прстима обављао преглед. То је трајало пет до седам минута, било је стварно понижавајуће – свједочи друга пацијенткиња.

– Када сам питала зашто то ради, он је рекао да то тако мора, како би налаз био бољи и како бих добила сагласност за поступак – наводи ова пацијенткиња.

Деманти доктора Чехића

Доктор Ермин Чехић је наводе пацијенткиња демантовао.

– Апсолутно одбијам могућност да сам непримјерено обављао преглед било које пацијенткиње – навео је Чехић у одговору за Ал Џазиру Балканс.

Прегледи на које се жале пацијенткиње били су један од услова за добијање сагласности надлежне комисије која одобрава финансирање поступка из буџета.

Предсједник комисије је управо начелник Одјељења за хуману репродукцију.

Такође, једна од пацијенткиња тврди да је током више прегледа код овог љекара проживјела “стимулисање клиториса и увлачење катетера”. Каже да се бунила и да је због емотивног и психичког стања у које је доведена потпуно одустала од процеса потпомогнуте оплодње.

– Не могу да опишем ту емоцију… Наивна, сексуална искоришћеност – навела је ова пацијенткиња.

Стручњаци оспоравају начин прегледа доктора Чехића

Стручњаци с којима је разговарала екипа Ал Џазире наводе да стимулација клиториса и његове прокрвљености немају никакве везе, осим код истраживања сексуалне дисфункције.

– Клиторис је важан за сексуални, а не репродуктивни живот. Због тога нам он није важан током процеса ин витро оплодње – наводи Али Севен, гинеколог и специјалиста за ИВФ.

Кантонална болница Зеница је прошле године запримила пријаву против доктора Чехића због наводних ускраћивања неопходних информација и одбила је као неосновану. Саговорнице Ал Џазире кажу да љекара Чехића нису пријавиле.

– Бојала сам се за себе, зато што је доктор на високим позицијама. Била би моја ријеч против његове – наводи једна од саговорница Ал Џазире

Како се наводи у прилогу Ал Џазире, доктор Чехић је значајан члан странке СББ, политичар и угледни љекар.
Према правилнику комисије, пацијенткиње из овог кантона немају право на накнаду средстава за биомедицински потпомогнуту оплодњу из буџета Федерације БиХ без сагласности комисије, којом предсједава управо доктор Чехић.

(Глас Српске)