Проглашено ванредно стање, забиљежено више од 800 земљотреса :: Semberija INFO ::

 

Проглашено ванредно стање, забиљежено више од 800 земљотреса


Foto: Twitter / Printscreen
Исланд је прогласио ванредно стање, а полицијски званичници позивају становнике да евакуишу приобални град Гриндавик након интензивног таласа земљотреса на југозападу земље који је повезан са могуćом ерупцијом вулкана.

Од поноćи до 14 часова забиљежено је скоро 800 земљотреса у петак, на дубини од 3-3.5 километара, саопштено је из исландског метеоролошког завода.

У саопштењима од петка, исландска агенција за цивилну заштиту рекла је да би тунел од магме који се формира могао доćи до Гриндавика, док су исландске власти саопштиле да је немогуćе реćи да ли би и гдје би магма могла да избије на површину.

"Земљотреси могу постати јачи од оних који су се веć догодили, а овај низ догађаја могао би довести до ерупције. Међутим, још увијек нема знакова да се магма приближава површини. Њено кретање се помно прати", саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

Магма је мјешавина растопљене и полуотопљене стијене која се налази испод површине Земље, а која може изазвати ерупцију када нађе пут до површине, постајуćи лава.

Власти су позвале становнике да се мирно евакуишу и нагласиле да нема непосредне опасности.

"Желимо да поновимо да становници морају евакуисати своје домове и напустити град. Такође, желимо да поновимо да се не ради о хитној евакуацији, те да има довољно времена да се припремимо, обезбједимо ствари и мирно одемо из града", саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

"Јасно је да имамо посла са догађајима које ми Исланђани до сада нисмо доживјели, барем не од ерупције у Вестманејару. Заједно смо се суочили са тим и неćемо клонути духом", додали су из Агенције за цивилну заштиту.
Амбасада САД на Исланду издала је упозорење о вулкану, упозоравајуćи на појачане знакове вулканске активности.

"Ако дође до ерупције, слиједите упутства исландских власти. Вулканске опасности могу укључивати лаву, токсичне гасове и јак дим од пожара запаљених лавом", наводи се у саопштењу.

Свјетски познати термални базен Плава лагуна у овој области веć је затворен због сеизмичке активности која је у току.

Од 2021. године ерупција је била скоро сваких 12 месеци, а посљедња се догодила у јулу јужно од главног града Исланда Рејкјавика.

Исланд се налази на граници тектонске плоче која се непрестано раздваја, гурајуćи Северну Америку и Евроазију једну од друге дуж линије Средњоатлантског гребена, преноси "Телеграм". У њему се налазе 32 активна вулкана.

(Танјуг)