Генерални секретар УН-а: Газа се претвара у гробље за дјецу :: Semberija INFO ::

 

Генерални секретар УН-а: Газа се претвара у гробље за дјецу


Фото - АА

Извор: Анадолија (С.М.) / БХРТ

Генерални секретар Уједињених народа (УН) Антонио Гутереш изразио је данас "дубоку забринутост" због, како је навео, очитог кршења међународног права у Гази, истичући да ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права.

Гутереш је на конференцији за новинаре у сједишту УН-а у Њујорку истакао да УН и њихови партнери покрећу хуманитарни апел у вриједности од 1,2 милијарде долара за помоћ 2,7 милиона Палестинаца.

"Дубоко сам забринут због очитог кршења међународног хуманитарног права којем свједочимо. Дозволите ми да будем јасан: ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права", истакао је шеф УН-а.

Описујући ситуацију у опкољеној и бомбардованој палестинској енклави Појасу Газе као нешто "више од хуманитарне кризе", Гутереш је цијелу ситуацију назвао кризом човјечанства која потреса свијет и регион.

Нагласио је да заштита цивила мора бити најважније питање те додао да се "Газа претвара у гробље за дјецу", са стотинама дјевојчица и дјечака који су убијени или рањени сваког дана.

"Катастрофа која се дешава чини потребу за хуманитарним прекидом ватре све хитнијом сваким сатом", рекао је Гутереш.

Поручио је да се хитно мора зауставити ова, како је казао, нељудска колективна патња.

"Стране у сукобу и, уствари, међународна заједница, суочавају се с непосредном и кључном одговорношћу: зауставити нељудску колективну патњу и снажно повећати хуманитарну помоћ Гази", нагласио је Гутереш.

Од 7. октобра у Појасу Газе у просјеку убијено једно дијете сваких десет минута

Уједињени народи (УН) објавили су да је у просјеку једно дијете убијено, а двоје повријеђено сваких десет минута у израелским нападима на Појас Газе, који трају од 7. октобра.

Агенција УН-а за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (UNRWA) упутила је саопштење о броју страдале дјеце у Гази.

"Током рата у просјеку погинуло је једно дијете, а двоје је рањено сваких десет минута. Заштита цивила у вријеме сукоба није само жеља нити идеал, већ одговорност и преданост нашег заједничког човјечанства. Цивили морају бити заштићени гдје год да се налазе", навели су UNRWA.

Израелска војска покренула је ваздушне и копнене нападе на Појас Газе након прекограничног напада Хамаса 7. октобра.

Најмање 10.022 Палестинца, међу којима 4.104 дјеце и 2.641 жена, убијено је у израелском бомбардовању Појаса Газе. Према званичним подацима, број погинулих у Израелу је око 1.600.

Осим великог броја жртава и масовног расељавања, основне залихе су при крају за 2,3 милиона становника Појаса Газе због израелске опсаде.