Обрт: У току тајни преговори Хамаса и Израела? :: Semberija INFO ::

 

Обрт: У току тајни преговори Хамаса и Израела?


Извор: Глас Српске

​ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Амерички новинар Симор Херш објавио да је су у току тајни преговори Израела и политичких лидера радикалног палестинског покрета Хамас око ослобађања талаца.

Наводно је лидеру Хамаса и његовим колегама речено је да је њихов опстанак могућ ако ослободе израелске таоце и пристану да одмах почну суђења за ратне злочине. Израелци желе смртну казну за војне вође Хамаса који су охрабривали и нису ништа учинили да спријече ратне злочине својих бораца.

Другим ријечима, у тим тајним преговорима политичко крило Хамаса би било"помиловано", рекао је амерички званичник Хершу.

Према Хершовим ријечима, израелске власти желе смртну казну за вође оружаног крила покрета који су, према Хершовим ријечима, "охрабрили, а затим ништа нису учинили да зауставе ратне злочине својих бораца".

Вођа покрета Хамас у Гази, Јахја Синвар, такође је директно укључен у тајне преговоре за ослобађање талаца. Према Хершу, Синвар је отворен за договор, преноси Б92.

"Концепт Трибунала за ратне злочине који је покренуо Израел усред кампање бомбардовања која је сравнила веćи дио Газе са земљом може изгледати као лош роман, али ме је израелски стручњак за регион, који зна за озбиљност тренутних разговора о таоцима, изненадио приказујуćи Синвара као некога 'ко би могао бити отворен за договор'", написао је Херш.

Према неименованом извору новинара, Синвар и други у политичком руководству Хамаса који се сада налази у Катару можда желе да било који договор о таоцима укључује уверавања да их Израел неćе кривично гонити ако се постигне договор.

"Посвеćен циљу. Без породице, веома религиозан, али се веома спријатељио са момцима из Шин Бета (израелска унутрашња безбедност) док је био у затвору и сматран је да није ирационалан. Желиćе прилику да служи циљу. Биćе отворен ", цитирао је Херш речи стручњака.

Напомиње се да ćе се борци Хамаса у подземним тунелима у Гази ускоро суочити са несташицом хране, воде и свјежег ваздуха, јер је остало врло мало горива за покретање генератора кисеоника.

"Више од две стотине миља тунела ćе неизбјежно постати смртоносна замка, чинеćи живот испод земље једнако тешким као што је изнад", написао је Херш.

"Хамас мора почети да ослобађа таоце", цитирао је он неименованог америчког званичника, а пренијела је руска агенција Тасс.