На церемонији додјеле награда погинуло 28 украјинских војника :: Semberija INFO ::

 

На церемонији додјеле награда погинуло 28 украјинских војника



Извор: ГС/Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 619. дана. Министарство одбране Русије саопштило је да је противваздушна одбрана оборила 13 од 15 лансираних украјинских крстарећих ракета које су биле испаљене ка бродоградилишту у Керчу, на Криму, а да је у нападу оштећен брод. Руске трупе, уз подршку авијације, не одустају од покушаја да опколе Авдејевку, а украјинске снаге чврсто држе одбрану, саопштио јеГенералштаб Оружаних снага Украјине.

На церемонији додјеле награда погинуло 28 украјинских војника

У руском ракетном нападу током церемоније додјеле награда војницима 128. посебне брдско-јуришне Закарпатске бригаде Украјине погинуло је 28 војника, потврдио је посланик Михајло Волинец.

-28 мртвих. 53 рањена.128. посебна брдско-јуришна Закарпатска бригада. Нажалост, потврђена је информација о погибији наших војника од руске ракете -  написао је Волинец на друштвеним мрежама.

Како преноси агенција Униан, Канцеларија за стратешке комуникације Оружаних снага Украјине саопштила је да су 3. новембра руске снаге извршиле напад на ту бригаду у Запорожју и да су у нападу погинули војници и рањени цивили, али није навела тачан број погинулих и рањених.

Украјински министар одбране Рустем Умеров званично је потврдио погибију војника из 128. брдско-јуришне Закарпатске бригаде у руском нападу у Запорожју, наводећи да је наредио истрагу и да ће сви одговорни бити кажњени.

Оружане снаге Украјине саопштиле су да је Русија напала Запорошку област балистичком ракетом Искандер, преноси Ројтерс. Корисници друштвених мрежа у Украјини и војни блогери претходно су објавили да је више од 20 војника убијено у селу близу линије фронта у Запорожју, у петак, током церемоније додјеле награда поводом Дана артиљерије, преноси Ројтерс.

У свом дневним извештају руско Министарство одбране навело је да су руске снаге “отвориле ватру”“ на јединицу украјинске јуришне бригаде у тој области и убиле до 30 војника.

Баранов: Украјина за зиму спрема велики напад дроновима на Русију

Начелник Главне управе за борбене ударне системе Генералштаба Оружаних снага Украјине Серхиј Баранов изјавио је да Украјина за зиму спрема напад велики напад дроновима на различите регионе Русије.

Баранов је за Индепендент рекао да ће ти напади "изазвати много проблема" за Русију у наредних неколико мjесеци.

Навео је да ће на удару украјинских дронова бити и полуострво Крим, чије је припајање Русија прогласила 2014. године, преноси агенција Униан.

Према рijечима украјинског генерала, Украјина тим нападима жели да консолидује "значајне успјехе" последњих недјеља, када су, како је навео, "погођени многи од најважнијих војних објеката" на Криму и у руским градовима.

Русија од почетка напада на Украјину 24. фебруара 2022. године саопштава да Украјина изводи нападе дроновима на области у Русији дуж границе и на Крим, али и на Москву.  

Генералштаб УКР: Држимо одбрану Авдејевке, учвршћујемо нове положаје код Бахмута

Руске трупе, уз подршку авијације, не одустају од покушаја да опколе Авдејевку, а украјинске снаге чврсто држе одбрану и наносе им значајне губитке, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Украјинске снаге се учвршћују на новим положајима код Бахмута у Доњецкој области и настављају офанзивну операцију у правцу Мелитопоља, преноси агенција Униан.

Додаје се да су одбијени руски напади на правцу Купјанска, Марјинке, Шахтјорска и Запорожја.

МО Русије: Оборено 13 украјинских крстарећих ракета изнад Керча

Министарство одбране Русије саопштило је данас да је противваздушна одбрана оборила 13 од 15 лансираних украјинских крстарећих ракета које су биле испаљене ка бродоградилишту у Керчу, на Криму, а да је у нападу оштећен брод.

-Оружане снаге Украјине су 4. новембра извеле удар са 15 крстарећих ракета на бродоградилиште у граду Керчу. 13 крстарећих ракета оборили су системи ПВО - наведено је у саопштењу руског Министарства одбране, преноси Интерфакс.

Додаје се да је оштећен брод који је био у бродоградилишту.

Украјинске оружане снаге саопштиле су синоћ да су погодиле поморску и лучку инфраструктуру у бродоградилишту у Керчу.

Зеленски признао да рат између Израела и Хамаса утиче на рат у Украјини

Рат између Израела и Хамаса одводи фокус од сукоба у Украјини, признао је предсједник Украјине Володимир Зеленски.