Знате ли која држава има највише кружних токова? :: Semberija INFO ::

 

Знате ли која држава има највише кружних токова?


Foto: Ilustracija
Кружни токови створени су за учинковитију и безбједнију вожњу. Они су посебно популарни у Европи. А која је држава рекордер по броју кружних токова или кружних раскрсница? 

За статистику се побринула веб страница ДисковерКарс. Метода истраживања била је једноставна, кориштена је картографија коју нуди ОпенСтритМеп за сваку земљу и потом су бројана сви токови. Слиједила је класификација по укупном броју кружних токова и на милион становника. Искључене су земље с површином мањом од 10.000 четворних километара.

Студија потврђује премоћ државе која се већ налазила на врху класификације у сличним анализама – Француске. Тамо је избројано 42.986 кружних токова на цијелој територији. То ипак значи 666,8 кружних токова на милион становника, што је опет највећи индекс.

Побједничко постоље водећих у кружним токовима комплетирају Велика Британија (25.976) и Италија (18.172). Четврто мјесто намијењено је за Шпанију с укупно 15.053 кружних токова.

Прва земља на попису која није у Европи је Бразил, на петом мјесту. Огромна јужноамеричка држава има 11.854 кружна тока или 54,8 кружних токова на милион становника.

(Глас Српске)