Који се станови у Српској највише продају :: Semberija INFO ::

 

Који се станови у Српској највише продају


Једнособни станови и станови од 50 до 60 квадрата најтраженији су и најбрже се продају, сагласни су из агенција за некретнине и додају да су цијене тренутно стабилне, али да би се у наредном периоду могао очекивати и сам пад цијена некретнина.

Манојло Поповић, директор агенције "Сензор некретнине" из Бањалуке, рекао је да се највише траже двособни станови, односно они од 50 до 60 квадрата.

"Очекујемо да ће у неком наредном периоду доћи до пада цијене станова старе градње, која се сада креће од 1.800 до 2.700 КМ, а што зависи од локације, спратности, као и самог стања стана", казао је Поповић.

Према његовим ријечима, цијена нових станова по квадрату износи од 3.000 до 4.500 КМ, али се и ту примијети мања тражња.

"Очекујемо да у наредном периоду дође до пада цијена нових станова, јер су превисоке и нема више ко да купује станове", казао је Поповић.

Драган Грубан, из Агенције за некретнине "Агент Енеx" у Приједору и уредник Фацебоок странице Дом.ба, за "Независне новине" истиче да је у Приједору експанзија станоградње, те да се појављује доста инвеститора.

"Цијена квадратног метра у новој градњи, зависно од локације, односно позиције стана износи од 2.500 до 2.800 КМ са ПДВ-ом. Што се тиче половних станова, брзо се продају, тако да ни агенције не могу доћи до информације да се негдје продаје стан, већ је купопродаја завршена", рекао је Грубан.

Додао је да се млади брачни парови одлучују на куповину већих станова, због одвојених спаваћих соба, док се, како је рекао, пензионери одлучују на продају управо таквих станова.

"Они након тога купују себи мањи стан у новој градњи, управо због мањих обавеза", рекао је Грубан.

Додао је да је у вријеме короне цијена половних станова износила по квадрату 1.800 КМ, а сада је забиљежила скок за 1.000 КМ по квадратном метру.

"Сада су се те цијене устабилиле и постале општеприхваћене на дуже вријеме", казао је Грубан и додао да су најтраженији станови од 50 до 60 квадрата.

Да су станови ове квадратуре најтраженији каже и Драган Милановић, директор Агенције "Ремаx" Бањалука, који истиче за "Независне новине" да је тренутно стагнација што се тиче цијена станова у граду на Врбасу.

"Што се тиче потражње, највише се траже једнособни станови и они од 50 до 60 квадрата који имају двије спаваће собе и то углавном купују млади брачни парови који имају дјецу", казао је Милановић.

Према његовим ријечима, цијена станова у старој градњи креће се од 2.000 до 3.000 КМ.

"Цијена нових станова по квадрату износи од 3.000 до 4.500 КМ", рекао је Милановић и додао да је Бањалука изузетно атрактивна локација у РС, а станове потражују купци са свих страна.

Из Републичког завода за статистику казали су да је број предвиђених станова за градњу у септембру ове године у односу на просјечан број предвиђених станова за градњу у 2022. години већи  за 67,4 одсто, а у односу на септембар лани већи је за 48,2 одсто.

(Независне)