Пензионерима нуде бесплатне прегледе, па им дођу кући и наплаћују :: Semberija INFO ::

 

Пензионерима нуде бесплатне прегледе, па им дођу кући и наплаћују


Foto: Pixabay
На мети превараната често се нађу пензионери, који су једна од најрањивијих категорија.

Због сумње на могућу превару, редакцији "Независних новина" јавила се читатељка из Добоја ко-ја сумња да су она и њена свекрва врата свог дома отвориле преваранту.

Како је рекла за "Независне", ради се о пријатном човјеку шездесетих година, који је јако елоквентан и који се представио као физиотерапеут из Србије.

"Како моја свекрва прича, прво је добила позив са броја чији је позивни 033, гдје јој је пријатан женски глас рекао да зове из Сарајева. Рекли су јој да ће у наредна три дана, на три пункта у граду Добоју, изводити бесплатне прегледе за пензионере који укључују 30 и нешто параметара, али локације датих пунктова нису навели. Затим каже да имају и мобилни тим који долази на кућну адресу, за пензионере који не могу доћи на пункт, а и хладно је, па на тај начин желе да пруже своје услуге што већем броју пензионера. Затим су уговорили вријеме кућне посјете за идући дан у 15 часова. И заиста, у договорено вријеме идућег дана испред куће се паркирао аутомобил без икакве рекламе на себи, жуто-зелене, неодређене боје", прича наша читатељка из Добоја.

Идентитет

Како каже, представио се као Љубиша, физиотерапеут из Зрењанина, без навођења за кога ради, док га није директно питала, након чега је рекао да се фирма зове "Роyал Лине" са сједиштем у Србији, а имају и подружницу у Бијељини.

"Рекао је да су они фирма која повезује бање у Србији, а да се сада шире и на БиХ, те да ће и бање у Лакташима и Теслићу ускоро ући у програм. Он ради на терену, тако што уз помоћ уређаја направи преглед особе и тај преглед се плаћа 40 КМ. То је, наводно, квантни преглед који очита преко 280 параметара за мозак, срце, кости итд. Нема штампач да нам одштампа резултате, већ ми себи да запишемо или сликамо. Све је ово јако сумњиво, посебно јер сам га питала да нам остави визитку, писане летке, или бар сајт гдје можемо видјети списак параметара, али он ништа од наведеног није имао", објашњава она.

Путем телефона свекрви су навели да је преглед бесплатан, док је дотични физиотерапеут рекао да фирма наплати преглед, а сама терапија је на лицу мјеста, и послије плаћеног прегледа бесплатна.

"Рекао је да ради на уређају за физикалну терапију који се користи у бањама у Србији. Наводно преглед кошта много пара у Београду и они су изнајмили уређај за квантни преглед од неког угледног доктора у Београду, рекао је и име, али сам, нажалост, заборавила. Казао је да тај уређај могу купити и физичка лица, што ми је одмах било сумњиво, јер то су уређаји којима мора руковати неко стручан. Још већа сумња ми се јавила када је тај господин рекао да раде искључиво са пензионерима. Замолила сам свекрву да одлука о прегледу и могућој куповини тог уређаја 'преноћи'. Саму цијену уређаја није рекао, јер смо му казале да ћемо им јавити идући дан да ли смо заинтересоване. Када сам на интернету укуцала 'Роyал лине' Бијељина, понуђена су нека три огласа за фирму 'Роyал Лине БХ', да запошљавају неког, али прије пар година. Једва сам нашла и неки Фацебоок профил, али неодржаван, на коме стоји да се, између осталог, баве и продајом масажера", казала је читатељка из Добоја, која нам је дала број са кога је свекрва добила позиве, а звали су је и идући дан, али се она више није јављала.

Позиви

Редакција "Независних" звала је дотични број неколико пута, али се нико није јављао, а број није евидентиран ни у БХ Телекому, па смо контактирали фирму "Роyал Лине" у Србији, али и фирму у Бијељини која има сличан назив.

Борко Благојевић, оснивач фирме "Роyал Пет Цо" из Бијељине казао је за "Независне новине" да има велики проблем јер на сајту ЦомпанyWалл заиста постоји регистрована фирма "Роyал Лине БХ", док је као власник фирме наведено име Борко Благо-јевић.

"Стално мијешају ове двије фирме, јер власник има исто име и презиме као ја, а и назив фирме је сличан, тако да нисте први који ме зовете. Ја се не бавим никаквом продајом масажера, никакве прегледе не нудимо, ми радимо 'пет' производе, храну и опрему за псе и мачке. Стално ме зову, и на кућни број, а чак су ме звали и из МУП-а, јер изгледа да се ради о неким преварама, немам појма шта је било, али су варали људе", казао је Благојевић, власник фирме "Роyал Пет Цо".

Фирме

Са сличним ситуацијама суочава се и Борко Благојевић из Србије, власник фирме "Роyал Лине Дирецт" и "Роyал Лине БХ", које послују и у Србији и у БиХ, а како каже, баве се трговином и директном продајом, и имају радње по тржним центрима широм Србије, као и у "Делта планету" у Бањалуци.

"Не бавимо се продајом квантних уређаја или таквих масажера. Ми имамо један део који продаје масажере, али немамо медицинске раднике, нити радимо на начин да се обављају прегледи по кућама. Понављам, имам део директне продаје, али не из Сарајева, не идемо по кућама, нисмо физиотерапеутска фирма, нити се неко од наших комерцијалиста тако представља", казао је Благојевић и закључио да се неко лажно представља и користи име њихове фирме.

"То се, нажалост, дешава годинама и то нико никада није успео да реши и није изгледа решиво. Ми смо свесни тог проблема и радимо и поклањамо томе пажњу, јер је то, нажалост, постала нормална ствар. Ниједне новине, нити вести или емисија не могу овај проблем да реше, јер је такав закон и систем који дозвољава да то функционише. Постоји нека фирма, не могу тачно назива да се сетим, 'био проспект' или нешто са 'био', која највећи проблем прави у БиХ, свашта раде. Њих не могу да нађу ни тржишни, ни порески инспектори, не само да би нама помогли, већ и људима који се жале", казао је Благојевић и додао да се њихови производи могу видјети на сајту.

Из ЗТЦ "Бања Врућица" за "Независне новине" су потврдили да нису упознати, нити сарађују са било каквом фирмом из Србије која нуди физиотерапеутске прегледе по породичним домовима грађана у Српској.

Из Полицијске управе Добој казали су да нису имали евидентираних пријава грађана да су били жртве сличних превара.

(Независне)