Кишна апокалипса у Словенији, бројна села одсјечена :: Semberija INFO ::

 

Кишна апокалипса у Словенији, бројна села одсјечена


Foto: Marko Gasser - Župan Občine Železniki / Facebook
Током протекле ноћи у Словенији је падала киша толико јака да је словенска агенција за околину Арсо издала је црвено упозорење за петак.

Због великих количина падавина које су до сада пале на сјеверозападу Словеније, затворено је неколико дионица путева због наноса земље и блата, а командант Општинског стожера цивилне заштите Миха Венцељ упозорио је грађане да не крећу на пут, саопштили су из Општине Толмин, гдје су све расположиве службе на терену.

Локација на којима је потребна помоћ је много, а стално се отварају нова клизишта, па постоји опасност за цијело подручје, додају.

Иако се вода брзо повлачи у корита, још су активна нека клизишта у Подбрду. командант Венцељ је рекао да је неколико објеката тешко оштећено, а Подбрдо је тренутно доступно само с горењске стране или жељезницом. Сада је приоритет успоставити путне везе како би с опремом могли доћи до најугроженијих подручја, додао је.

Јуре Бегуш, заповједник ДВД-а Толмин, рекао је да су сви ватрогасци на терену и интервенишу на више од 40 локација. Проблема имају и због лоших веза, а прве позиве за помоћ добили су нешто прије 09.00 сати.

"Услови су катастрофални, ватрогасним возилима не можемо ни прићи због оштећених путева", рекао је.

Евакуисано је десет особа из села Коритница и пет из села Клавже. Готово сви ће се моћи вратити у своје куће када се вода повуче, упитна је само једна кућа коју ће прије повратка станара прегледати стручњаци, рекао је Ервин Чурлич из регионалног Стожера Цивилне заштите за Сјеверну Приморску, пише портал "24ур".

Због временских непогода долази и до кварова на електромрежи, па без струје повремено остају насеља у Толминском (Мост на Сочи, Башка грапа, Шебреље) и Илирскобистришком.

Како је нешто иза 13.00 сати саопштила Општина Толмин, затворене су многе локалне и државне цесте, и то између Љубиња и Подљубиња, на неколико дионица цесте између Бача при Модреју и Подбрда те између Моста на Сочи и Чепована, док је државна цеста затворена. Пут према Новој Горици дјелимично је пуштен у промет.
Ријека Соча се излила из корита ​​и на дијелу пута између Толмина и Моста на Сочи, гдје је саобраћајница затворена због поплављеног коловоза, јављају из регионалног стожера цивилне заштите. Заобилазница је кроз насеље Ушник.

Киша је захватила и Шентвишку висораван гдје се испод засеока Лазе на Поникви створила бујица.
Обилна киша ујутро је захватила и општину Идрија. Падавинска вода поплавила је неке стамбене објекте и складишта предузећа у Сподњој Идрији, а у Идрији се активирало клизиште, пише "Дело".

Ватрогасци су на терену и у општини Церкно те су довели агрегат у село Буково.

Набујали потоци поплавили су неколико стамбених објеката, просторије дјечијег вртића и трговине у Каналу, а у Десклама просторије основне школе. У насељу Крстенице активирало се клизиште.

Потпуно је затворена и регионална цеста Нова Горица-Толмин између Ушника и Доблара због одрона више стотина кубика земље и камења. У Општини Ајдовшчина висока вода поплавила је објекте у Селу, Шмарју, Габерју и Цолу, преноси "Јутарњи лист".

(Независне)