Код крава у БиХ утврђена бруцелоза, заражен и власник :: Semberija INFO ::

 

Код крава у БиХ утврђена бруцелоза, заражен и власник


Foto: Pixnio
Осам музних грла на једној фарми у Кључу данас је требало бити еутаназовано након што је потврђена бруцелоза код крава. Такође, зараза је службено утврђена и код једног од власника фарме. Информацију је потврдио и Енис Сабљаковић, шеф службе за здравствену заштиту животиња при Министарству пољопривреде Унско-санског кантона.

"Рјешавамо управо тај проблем, још увијек чекамо документацију како бисмо утврдили како је дошло до заразе, је ли била купопродаја или нешто друго. Надлежна ветеринарска станица ће данас извршити еутаназију", рекао је Сабљаковић.

Према информацијама извора, за које нема службене потврде, власници фарме су купили нерегистровано говедо од старије жене, па се сумња да је управо оно било носилац заразе. Сабљаковић је потврдио да ово није јединствен случај и да годишње утврде бруцелозу на више фарми оваца.

Краве често бораве на испаши с овцама, па се болест брзо рашири. Ермин Велаџић, предсједник Удружења произвођача млијека и меса УСК, каже како годишње забиљеже око 4-5 случајева бруцелозе код крава, али да је ово максимум да је на једној фарми установљена зараза код осам грла.

"Нама је обавеза да једном годишње радимо лабораторијске анализе, међу којима је и дијагностичко испитивање на бруцелозу, сви фармери који се озбиљно баве производњом то раде. Овце се мало отимају контролама, јер ни ветеринари не могу сустићи стада која иду на испашу", каже Велаџић.

Додао је како се често догађа и да власници не раде анализе на комплетном стаду.

"Ако власник има 500, 600 или хиљаду оваца, а има их с толико грла, обавезан је радити анализе и свако грло платити 10 КМ, онда они ураде на пола стада, сами себе трују, леже код куће док не падну и онда иду у болнице, таквих случајева има", потврдио је Велаџић.

Према информацијама до којих се дошло, оболио је и један ветеринар с подручја УСК, али из Кантоналне болнице "Др Ирфан Љубијанкић" до објаве овог текста нису одговорили на упит о броју заражених у посљедњих неколико мјесеци.

Подсјетимо, бруцелоза је заразна болест животиња и људи узрокована бактеријама (невидљиве голим оком) из рода Бруцелла која наноси огромне економске штете у сточарству, а представља и значајан здравствени проблем јер од ове болести годишње оболи више од 50.000 људи широм свијета.

Бруцелоза се међу животињама преноси директно (контакт са постељицама, побаченим плодовима, плодним водама, вагиналним и матерничним исцјетком) и индиректно (ако се на паши мијешају заражена и здрава стада или контактом с околином у којој се налазе бактерије као што је гнојиво, пашњак, вода...).

Најчешћи извори болести за људе су контакти с побаченим материјалом заражених животиња преко слузница, коњунктива и повријеђене коже као и прехраном недовољно куваних млијечних и месних производа. Забиљежене су и инфекције ветеринара током незгода насталих узорковања крви или раду са живим бруцела ињекцијама, преноси "АгроКлуб". Пренос бруцелозе са човјека на човјека је веома риједак, а болест се може пренијети сексуалним путем, трансплантацијом коштане сржи, трансфузијом крви и са мајке на дојенче.

(Независне)