ФОНД ПИО РС: УСЛОВИ ОСТВАРИВАЊА ПРАВА НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: УСЛОВИ ОСТВАРИВАЊА ПРАВА НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ


Право на породичну пензију имају чланови породице умрлог осигураника који је на дан смрти испуњавао услове за инвалидску пензију и чланови породице умрлог корисника старосне или инвалидске пензије.

Чланови породице умрлог осигураника, односно корисника пензије сматрају се:
  • брачни супружници (удовица, односно удовац),
  • разведени брачни супружник или ванбрачни супружник, ако му је правоснажном пресудом суда досуђено право на издржавање,
  • дијете, рођено у браку или ван брака, усвојено или пасторак,
  • дијете без оба родитеља или дијете коме су оба родитеља потпуно или трајно неспособни за привређивање, које је осигураник или корисник пензије издржавао до своје смрти, и
  • родитељ (отац и мајка, очух и маћеха, усвојилац) које је осигураник или корисник пензије издржавао до своје смрти.
У зависности од броја чланова породице који остварују право, породична пензија износи:
  • за једног члана 70% од пензије од које се одређује,
  • за два члана 80% од пензије од које се одређује,
  • за три члана 90% од пензије од које се одређује, и
  • за четири и више чланова 100% од пензије од које се одређује.
U Централној ликвидатури пензија на дан 30.09.2023. године у исплати је евидентирано укупно 280.816 корисника права, од чега се породичну пензију односи 71.685, односно 25,53% корисника права.

Иза преминуле супруге право на породичну пензију остварио је 1.182 удовац или 1,65%, иза преминулог супруга породичну пензију остварило је 60.932 удовице или 85% од укупног броја корисника породичне пензије. У категорији корисника породичне пензије на лица неспособна за привређивање и самосталан живот и рад евидентирано је 5.099 или 7,1% корисника права.

Породична пензија исплаћује се за 6.427 дјеце старости до 15 година живота или 8,96%. Поред тога за дјецу на редовном школовању, односно средњошколце и студенте најкасније до навршених 26 година живота исплата се врши у 3.841 случају, односно 5,35% од укуног броја корисника породичне пензије.

Чињеница је да се посљедњих година континуирано смањује проценат удјела породичне и инвалидске пензије, док се проценат удјела старосне пензије сваког мјесеца  повећава, што представља пожељан и позитиван тренд, наводи се у саопштењу за јавност Фонда ПИО РС.