У Њемачкој нове путарине за камионе од 1. децембра :: Semberija INFO ::

 

У Њемачкој нове путарине за камионе од 1. децембра


Foto: Pixnio
Путарина за камионе на ауто-путевима у Њемачкој поскупљује, након што је Бундестаг усвојио приједлог закона министарства саобраћаја којим се 1. децембра уводи додатна ЦО2 такса на већ постојећу путарину.

Висина ЦО2 таксе зависи од тежине возила те класификације емисије штетних гасова. Постоји пет класа, од којих је прва најгора а пета најбоља и односи се на возила на струју или водоник, која су до краја 2025. ослобођена ове таксе.

Од 1. јула 2024. године наплата путарине важиће и за мање транспортере теже од 3.5 тоне. До сада се плаћање те таксе односило на возила од 7.5 тона па навише. Међутим, од тог правила требало би да буду изузета возила занатских фирми, пише "РТС".

Од нових такси се од 2024. до 2027. очекује додатни приход од 30.5 милијарди евра, преноси "Бизнис.рс". Половина прихода од путарине требало би и даље да буде намијењена за побољшања инфраструктуре савезних ауто-путева, док ће остатак углавном бити усмјерен за жељезничку мрежу.

У Србији је, како је "Нова економија" писала у марту ове године, Влада Србије донијела рјешење о повећању путарина за 14 одсто онима који накнаду за коришћење ауто-пута не плаћају путем уређаја за електронску наплату путарине, ЕНП.

Возачи који користе тај уређај имају попуст од шест одсто, па за њих повећање путарине износи осам одсто, саопштено је из Владе Србије.

(Танјуг)