Медведев на академији: И у Москви обиљежавамо годишњицу ослобођења :: Semberija INFO ::

 

Медведев на академији: И у Москви обиљежавамо годишњицу ослобођења


БЕОГРАД - У београдском Сава "Центру" синоћ је одржана свечана академија поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, којој је присуствовао државни врх Србије, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, високи званичници Републике Српске, као и премијер Русије Дмитриј Медведев.

Академији, осим Медведева и министара у руској Влади, присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, премијер Ана Брнабић и министри у Влади Србије, као и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народе скупштине Српске Недељко Чубриловић и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, као и НЈегова светост патријарх српски Иринеј.

"Веома је емотивно што се налазим на овој сцени послије ових људи који су ослобађали Београд и филма о јунаштву ослободилаца Београд. 75 година је прошло а ми знамо да су ту побједу извојевали они који седе овдје с нама или нису више с нама. Зато је важна та побједа и сјећање на њу. Сјећање на оне који су сковали ову побједу. Хтио бих да се захвалим свима њима и да свима срдачно честитам празник који ми заједно славимо. Сутра ће у Москви бити ватромет у част ослобођења Београда", рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев у Сава Центру..

"Најбоље сјећање на оне који су дали свој живот је очување истине о догађају за који су они страдали. Не сме бити покушаја да се нешто замаскира и заборави. Сви Срби се сјећају Крагујевца и тих тешких година. Неопходно је јасно и отворено говорити о томе без политичких оквира", додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је "да му је допао најтежи задатак"

"Мени је допао најтежи задатак да говорим после премијера Русије Медведева и песме „Дана победе“. Прошло је 75 година откад је Београд слободан град. Није било лако, на хиљаде војника пало је за ту слободу. На исход ослобађања Београда утицала је совјетска жива сила и наоружање. Хвала свима који су нам помагалии у ослобађању Београда. Ту операцију никада не бисмо могли да изведемо без помоћи Црвене армије и совјетских пријатеља. Слобода нема своју цену зато што је њена супротност ропство, масовна убиства, стрељања и истребљења једног народа", поручио је Вучић.

Свечаности су присуствовали и предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, ратни ветерани...

Присутнима се обратио и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

"Свој 15. рођендан дочекао сам 18. октобра 1944. године, два дана пре ослобођења Београда, учествујући у уличним борбама за ослобођење овог града", присетио се Дупланчић.

Навео је да су велику улогу у борбама за ослобођење Београда имали и грађани, нарочито омладина.

"Храбро су нас водили кроз улице, показујући где су Немци и како да им приђемо", испричао је Дупланчић и, између осталог, навео да су се најчешћи окршаји водили око Скадарлије и Народног позоришта које је три пута падало назад у руке Нијемцима.

Дупланчић је подсјетио да је од ослобођења Београда прошло 75 година, али да сјећања на пале другове и братство са руским народом не блиједе.

"То је још једна потврда да наше везе стоје, а дух слободе и победе остаје као свето царство за будућа покољења", истакао је Дупланчић.

Рекао је да ће заувијек памтити своје саборце који су учествовали у борби за ослобођење Београда и додао:

"Нека је вечна слава свим палим борцима за слободу".

Део програма, који су водили  познати глумци Иван Босиљчић и Вјера Мујовић, биле су и пригодне музичке нумере које су извели руски војни ансамбл "Александров", умјетнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ðорђа Станковића.

На свечаности је приказан и документарни филм "Пут победе".

Вучић и Медведев су претходно обишли изложбу у Центру "Сава" организовану поводом ослобођења Београда у Другом свјетском рату, која садржи фотографије сачињене након ослобођења главног града Србије.

Предсједник Владе Руске Федерације борави у једнодневној посјети Србији, поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Независне новине/Тањуг/Агенције