Међународни сајам књига отворен у Београду: Књиге отварају друго вријеме и свијет :: Semberija INFO ::

 

Међународни сајам књига отворен у Београду: Књиге отварају друго вријеме и свијет


Foto: Glas Srpske
У временима у којима одјекују прасак бомби и јауци жртава, у којима осјећамо да се наше наде руше у рату, у свеприсутности разарања, утјешно је открити да наше ријечи и даље могу да прелазе границе, рекао је француски писац Матијас Енар, на отварању Међународног сајма књига у Београду.
 
Ову смотру писане ријечи, 66. по реду, која се одржава под слоганом “Живеле књиге”, отворио је заједно са српским писцем и издавачем Владиславом Бајцем.
 
Енар је поручио да је књига знање, мисао, слобода, други ритам, друга планета.
 
- Ми смо овдје како бисмо прослављали књигу. Прослављали мисао и стварање, а до нас, издалека, допиру одјеци борби. Да ли нам, суоченим с политичким неизвјесностима, сукобима, кризама, књиге и даље могу бити од помоћи? Бити нам уточиште? - упитао је, додавши свом обраћању и питање шта је људско биће 21. вијека, у тренутку у којем његовом свијету пријети пропаст.
 
Он је нагласио да многи данас живе од фикције, али да је књижевност нешто што је више од фикције и разоноде, која нас удаљава од суровости свијета, и између нас и стварности ставља вео илузије.
 
- Књиге нам отварају неко друго вријеме, неки други свијет, у којем престајемо да будемо анестезирани “мајмуни”. То је свијет којем нам садашњост више не замагљује поглед, већ поново постајемо мислећа бића, грађани - објаснио је он.
 
Писац и издавач Владислав Бајац казао је да се испоставило је и писање, а не само читање, један од најефикаснијих лијекова против глобалних пошасти и да ниједна књига није заправо написана док није прочитана и да ниједну није завршио писац већ читалац.
 
Објаснио је да су сајмови књига изложбе живих слика, које повезују широко пространство између читања и писања.
 
- Кроз тај зачарани простор иде пут који спаја две куће - у једној писац седи сам и пише, а у другој, исто тако, читалац седи сам и чита. Јединство писаца и читалаца је најлепше јединство супротности, јер ниједна књига заправо није написана док није прочитана - закључио је Бајац.
 
На Сајму књига, који ће трајати до 29. октобра учествоваће више од 400 директних и скоро исто толико индиректних излагача из земље и иностранства.
 
Српска
 
Република Српска ће се на овогодишњем сајму представити репрезентативним издањима у знаку 150. годишњице рођења Јована Дучића и под мотом стиха из његове пјесме “Сва слова певају претке...” Тринаести наступ Републике Српске на Сајму књига организује Представништво Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, а свечано отварање биће одржано данас у 12 часова, у свечаној сали управне зграде Београдског сајма. Ове године први пут ће Удружење књижевника Републике Српске представити издања својих чланова па ће тако 18 аутора и 20 говорника представити 18 њихових издања. Своја издања представиће Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Академија наука и умјетности Републике Српске и многи други.
 
(Глас Српске)