Агенција УН: Због недостатка хране и воде цивили у Гази на ивици катастрофе :: Semberija INFO ::

 

Агенција УН: Због недостатка хране и воде цивили у Гази на ивици катастрофе


Фото - Танјуг / АП
Извор: Танјуг / Глас Српске

Шеснаести је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израел најављује интензивније ваздушне ударе на сjевер Појаса Газе.

Агенција УН: Због недостатка хране и воде цивили у Гази на ивици катастрофе

Цивили у Гази су "на ивици катастрофе" због акутне несташице хране, воде и медицинских залиха, саопштио је Свјетски програм за храну УН (WFP).

Агенција је саопштила да јој је потребно 74 милиона долара за хитне потребе у Појасу Газе за сљедећих 90 дана, преноси CNN.

Наводи се да продавнице у Појасу Газе имају резерве хране за мање од недjељу дана и да влада несташица прехрамбених производа.

Агенција УН апеловала је на "заштиту виталне инфраструктуре и заштиту цивила, како би могли да приступе пунктовима и услугама хуманитарне помоћи". 

Три камиона WFP-а била су дио конвоја од 20 камиона помоћи, који је у суботу ушао преко граничног прелаза Рафа у Газу. 

Још 40 камиона WWFP чека у Египту да пређу преко граничног прелаза Рафа и уђу у Газу, наводи се у извјештају WFP.

Израел најављује интензивније ваздушне ударе на сјевер Појаса Газе

Израел је данас најавио интензивирање напада на сјевер Појаса Газе, док су истовремено САД саопштиле да су посвецћене испорукама већих количина хуманитарне помоћи Палестинцима којима понестају храна, вода, лијекови и гориво.

Палестински медији су пренијели да је најмање 11 Палестинаца убијено у ноћашњем израелском нападу на град Кан на југу Појаса Газе, као и да израелска ратна авијација врши ударе на град Рафа, на југу палестинске енклаве, преноси Ројетрс.

Данашњи удари услиједили су неколико сати након што је портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари позвао грађане Газе да се због опасности евакуишу према југу.

"Ради ваше безбједности крените ка југу. Наставицћемо појачане напад на подручје града Газе", рекао је Хагари на суботњем брифингу за новинаре.

У међувремену, први конвој хуманитарне помоцћи који је пропуштен у опкољени Појас Газе стигао је у суботу из Египта преко граничног прелаза Рафа, а Уједињене нације су саопштиле да је конвој од 20 камиона са виталном хуманитарном помоћи преузео палестински Црвени полумјесец.

Међутим, хуманитарна канцеларија Уједињених нација саопштила је да је обим помоћи која је ушла у суботу еквивалент за око четири одсто дневног просјека увоза потрепштина за Појас Газе у периоду прије избијања сукоба и само дјелић онога што је потребно послије 13 дана израелске опсаде енклаве, у којој живи 2,3 милиона Палестинаца.

Предсједник САД Џозеф Бајден, дугогодишњи пријатељ Израела, поздравио је долазак хуманитарне помоћи након вишедневних интензивних преговора.

Он је рекао да су Сједињене Америчке Државе посвећене да се обезбиједе веће количине помоћи, која би улазила у Појас Газе преко граничног прелаза Рафа са Египтом.

Израел је започео "тоталну опсаду" палестинске енклаве након шокантног прекограничног напада Хамаса 7. октобра на јужни Израел у којем је погинуло око 1.400 цивила.

Министарство здравства у Појасу Газе саопштило је у суботу да је, од почетка сукоба, у израелским ваздушним и ракетним ударима погинуло најмање 4.385 Палестинаца, укључујући стотине дјеце, као и да је више од милиони људи са те територије расељено.

Израел извео напад на положаје Хезболаха на југу Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су напале, како је наведено, "терористичку ћелију у јужном Либану", која је планирала да изврши напад противтенковским вођеним пројектилима на насеље на територији сjевера Израела.

Израелска војска је објавила снимак напада, преноси Тајмс оф Израел.

Портал наводи да група Хезболах, коју подржава Иран, свакодневно из Либана изводи ракетне нападе на положаје ИДФ и градове на сjеверу Израела, од почетка рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра.