Шок у Пољској: Ако је судити по излазним анкетама, Брисел може отворити шампањац :: Semberija INFO ::

 

Шок у Пољској: Ако је судити по излазним анкетама, Брисел може отворити шампањац


Извор: Глас Српске

ВАРШАВА - Проевропски опозициони блок у Пољској, према излазним анкетама, освојио је већину на парламентарних изборима у недјељу и, ако то потврде и службени резултати, владајућа националистичка странка Право и правда (ПиС) неће добити трећи мандат.

Ако се потврди резултат на овим изборима које су многи називали најважнијима у 2023. години, то сигнализира радикалну промјену и у Пољској, и у Европској унији, пише Политико.

Према излазној анкети објављеној непосредно након завршетка гласања у 21 сат у недјељу, ПиС је добио подршку од 36,8 одсто, а слиједе га центристичка Грађанска коалиција (КО) с 31,6%, Трећи пут десног центра с 13%, Љевица с 8,6% и крајње десна Конфедерација са 6,2%. ПиС је на изборима 2019. године освојио 43,6% гласова.

Иако је странка Право и правда прва по добијеној подршци бирача, ријеч је о Пировој побједи јер би три водеће опозиционе странке имале већину у парламенту од 460 посланика. ПиС и његова потенцијална савезница Конфедерација (крајња десница) имају 212 мјеста.

Према излазној анкети, на изборе је изашло 73% бирача, што је рекордни одазив.

Ово је запањујући пораз за ПиС, који је на власти од 2015. године, преноси Јутарњи.хр

Странка је мобилизовала све државне ресурсе како би јој помогли да побиједи, а снажно су је подржали и државни медији - који су чврсто у рукама владајуће странке. Међутим, ПиС је био под притиском све већег броја скандала и оптужби - укључујући и оне да су функционери продавали визе за мито. Осам година напетости и друштвених сукоба, међу којима су и онај око забране абортуса, владавине права, увоза житарица из Украјине и лоших односа с ЕУ, који је замрзнуо исплату милијарди евра Пољског због забринутости око владавине права, такођр су утцали на смањење подршке ПиС-у.

Чак ни референдум који је расписан у задњи час, с четири тенденциозна питања која су осмишљена да би опозиција изгледа лоше, није успио потакнути гласаче ПиС-а; на референдум није изашло 50 одсто бирача како би он био легитиман.

Тренутно се чини да ће ПиС освојити премало мјеста како би преузео већину у парламенту, чак и ако се удружи с Конфедерацијом - из које су раније рекли да неће с њима у коалицију. Остале три странке обећале су да ће се удружити како би свргнуле ПиС.

Према излазној анкети, Право и правда освојили би 200 мјеста, Грађанска коалиција 163, Трећи пут 55, Љевица 30, а Конфедерација 12.

Три водеће опозиционе странке имале би тако 248 мјеста у парламенту, док би ПиС и Конфедерација имали 212.

"Није јасно да ће недјељу резултати избора у Пољској завршити новим мандатом за владајућу странку Права и правде (ПиС)", рекао је њен лидер Јарослав Качињски.

Његов страначки колега, пољски премијер Матеуш Моравиецки, на друштвеним мрежама је поручио да је ПиС "побједник избора".

Челник Грађанке коалиције, бивши премијер Доналд Туск, рекао је у недјељу навече да је демократија побиједила и да ће ПиС отићи с власти.

"Никад нисам био толико сретан као што сам данас с другим мјестом. Демократија је побиједила. Макнули смо ПиС с власти", рекао је Туск.

"С нашим партнетима ћемо створити добру нову демократску владу", рекао је, назвавши протеклих осам година "злом".

Опозиција је обећала да ће обновити пољуљане односе с Европском унијом.

“15. октобра Пољска се враћа у Европу”, рекао је Роберт Биедрон, један од челника љевице.

Кога год Дуда изабере, имаће 14 дана да састави владу и покуша добити апсолутну већину на саборском гласању о повјерењу. Ако тај покушај не успије, парламент тада именује премијера.

Изборе је обиљежила једна од најмучнијих кампања у пољској демократској историји.

Качињски је опозицију називао егзистенцијалном пријетњом нацији. Оптужио је Туска да је у дослуху с Берлином и Бриселом како би саботирао независност Пољске и у државу пустио бујицу миграната из муслиманских земаља.

Опозиција је упозоравала да би трећи мандат ПиС-а чврсто одвратио Пољску од либералне демократије тако што би учврстио утицај владајуће странке на правосуђе, медије и државне корпорације - покрећући Пољску у смјеру мађарске нелибералне демократије.

Пребројавање гласова је у тоу широм земље.

"Пратићемо резултате током цијеле ноћи", рекао је касно синоћ Туск.

“Као што знате, десетине хиљада људи сједе на бирачким мјестима. Све посматрају, ове изборе нам нито више неће украсти. Чуваћемо сваки глас”.