Расте извоз монтажних кућа: Произвођачи затрпани наруџбама упркос кризи :: Semberija INFO ::

 

Расте извоз монтажних кућа: Произвођачи затрпани наруџбама упркос кризи



Извор: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Криза није стала на пут произвођачима монтажних кућа из БиХ који су током протеклих девет мјесеци у иностранство пласирали ове производе у вриједности од 104,92 милиона марака, што је готово 11 милиона више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, ове године за произвођаче монтажних кућа најпопуларније је било њемачко, хрватско и аустријско тржиште. У истом периоду лани, монтажних кућа извезено је у вриједности од 93,74 милиона марака.

За разлику од извоза, подаци УИО говоре да су ове године из иностранства у БиХ стигле монтажне куће у вриједности од 6,25 милиона марака, док су за њих годину раније овдашњи становници издвојили 5,46 милиона КМ.

Власник предузећа “Стеко центар” у Бијељини Миленко Стевановић казао је за “Глас Српске” да имају пуне руке посла те да су недавно изашли и на тржиште Аустралије, гдје у наредном периоду очекују већи промет него што ће у овој години имати у цијелој Европској унији.

- Због великог обима посла недавно смо запослили нове раднике. Свој производ извозимо у 20 земаља, а тренутно највише посла имамо у Швајцарској. Међу становницима Њемачке завладао је неки страх, нико више ништа не купује, ни куће ни намјештај, потражња је тамо опала за 50 одсто - казао је Стевановић, чији су радници у иностранству лани урадили 37.000 квадрата или око 300 кућа.

Ове године, истакао је, на инострано тржиште очекује да пласирају и до 15 одсто више монтажних кућа у односу на лани.

Пуне руке посла имају и у предузећу “Савокс” из Милића чије се 99 одсто производње односи на инострано тржиште. Извршни директор овог предузећа Славиша Лукић потврдио је да купаца за сада не мањка.

- Ове године имамо много више посла него што је то било прошле године. Такође, и за сљедећу годину већ сада имамо извјесне, значајне и велике пројекте - рекао је Лукић и додао да цијена квадрата стагнира с обзиром на то да је појефтинио одређени грађевински материјал.

Према његовим ријечима, цијена квадрата, поред квалитета изолације и изгледа, зависи и од тржишта.

У приједорској фирми “Grossist” кажу да се странци готово свакодневно интересују за монтажне куће, али због већ унапријед испланираних активности у овој години нису ништа извозили.

- Ове године развијамо нови програм кућа, односно скандинавски стил који ћемо идуће године пласирати прво на нашем па тек онда на иностраном тржишту - казао је директор ове фирме Немања Вујковић.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Игор Андрић рекао је да у Српској све више предузећа почиње са производњом монтажних кућа јер је потражња све већа.

- Монтажне куће су много јефтиније од зиданих, због чега се све више људи, како код нас тако у свијету, одлучује управо за њих - казао је Андрић.

Прошла година

Према подацима УИО, БиХ је током прошле године у иностранство извезла монтажне куће у вриједности од 130,8 милиона марака и то највише у Њемачку. Кад је ријеч о увозу, лани су у БиХ из иностранства стигле куће у вриједности од 8,23 милиона марака, углавном из Турске и Италије.