Произвођачи дигли руке, многи због малина и на суду :: Semberija INFO ::

 

Произвођачи дигли руке, многи због малина и на суду


Foto: Ilustracija
Иако је берба касних сорти малина у Српској у самом финишу, откупна цијена за ову сезону још није формирана, а многи произвођачи су због тако неизвјесне ситуације потпуно одустали од бербе преосталог рода.

Произвођачи овог воћа су малине одавно предали хладњачарима, али и након неколико мјесеци не знају када ће и колико новца добити за свој труд.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет”, које окупља произвођаче јагодичастог воћа у регији Бирач, Иван Стојановић за “Глас Српске”  каже да је сваки коментар о овако тешком стању сувишан.

"Недавно сам разговарао са једним од откупљивача, распитивао се шта је планирао и која је коначна откупна цијена, међутим, његов одговор је да ништа није продао и још не зна колико може да плати преузети род", рекао је Стојановић.

Све прилике су, како каже, да ће та цијена бити 2,80 КМ плус ПДВ.

"То значи да цијена неће бити ни три марке, као што су биле претпоставке прије мјесец дана. Дао сам малине, а не знам цијену. Хладњачари плаћају аконтативно колико ко може, а за остало не знају ни они сами", рекао је Стојановић и додао да још има произвођача који нису наплатили ни прошлогодишњи род, па су многи због тога и на суду.

Објаснио је да килограм произведене малине произвођача кошта око 3,50 КМ, па и до 3,80 КМ, што показује да је у самом старту у мањку за марку. Додао је да су откупне цијене лани биле од пет до 8,50 КМ по килограму.

"Из Братунца ни килограм малина није продат нити извезен у иностранство, а купина нешто сасвим мало", рекао је Стојановић.

Додао је да су ове године берачима плаћали од 1,50 до двије КМ по килограму или дневницу од 70 до 80 КМ.

"Напустио сам јесењу бербу малина и купина јер се не исплати, а има и оних који су већ уништили малињаке. У засадима још има малина и, генерално, није завршена берба, а плодове једу птице", казао је Стојановић.

Слична ситуација је и у Теслићу, а произвођач из те општине Драгомир Павловић, који је малине до ове године узгајао на пола хектара, одустао је од овог посла.

"Имајући у виду ситуацију на тржишту, нисам улагао у малињак. Узгојио сам мале количине за властите потребе и након 20 година одустао од производње малина", казао је Павловић и додао да је о откупним цијенама малина сулудо и говорити.

Да је ситуација неизвјесна, сагласан је и власник хладњаче “Агро др” из Братунца Петко Ранкић који каже да би откупна цијена требало да буде 2,80 КМ плус ПДВ. Додао је да су хладњачари и лани били у минусу, а ако тако буде и ове године, могу само затворити фирму.

"Још нема тржишта за откупљених око 1.000 тона малина и купина. Имао сам купце из Њемачке који су нудили 1,60 евра и 1,80 евра по килограму, у зависности од класе и квалитета, али нисмо пристали на то. Чекам добру цијену, а малина у хладњачама може да стоји на минус 20 и двије до три године", казао је Ранкић и додао да ће, када продају малине и исплате трошкове, знати колико новца могу дати произвођачима.

Квалитет

Иван Стојановић каже да је квалитет овогодишњег рода малина одличан.

"Приноси су у односу на лани мало подбацили, јер поједини произвођачи у то нису улагали. Поучени искуством од лани, знали су да цијена неће бити исплатива", рекао је Стојановић.

(Независне)