Путин: Политика САД на Блиском истоку је очигледно пропала :: Semberija INFO ::

 

Путин: Политика САД на Блиском истоку је очигледно пропала


Фото - Танјуг

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је политика Сједињених Америчких Држава на Блиском истоку претрпила крах.

- Очигледно је да се ради о неуспјеху. Зашто мислим да је тако? Зато што су САД практично одступиле од пређашњих међународних инструмената за рјешавање тог проблема. Неколико земаља је било укључено у те инструменте, између осталих и Русија. Они су практично монополизовали процес рјешавања тог проблема - рекао је руски лидер за телевизију "Русија 24".

Путин је, такође, истакао да се мора избјећи ширење сукоба на Блиском истоку, јер би то могло да има посљедице по цијели свијет.

- Наравно, потребно је по сваку цијену избјећи ширење сукоба, јер, ако се то догоди, то ће утицати на међународну ситуацију у цјелини, а не само на регион -рекао је Путин.

Такође је казао да позиви Палестинцима да оду у Египат није нешто што би могло да доведе до мира.

- Тешко је дати било какву процјену. Територија на којој живе Палестинци је историјски њихова земља. Штавише, тамо је требало да се формира независна палестинска држава - рекао је руски лидер.

Руски предсједник сматра да је могуће обновити рад "блискоисточног квартета" (ЕУ, Русија, САД, УН) у вези с рјешавањем палестинско-израелског сукоба. Истовремено је додао да би Русија могла да дȃ свој допринос рјешавању палестинско-израелског сукоба.

- Зашто не. Имамо стабилне пословне односе с Израелом, пријатељске односе с Палестином који трају деценијама. И Русија би, према мом мишљењу, такође могла да допринесе том процесу рјешавања кризе. Међутим - рекао је Путин.

Путин је позвао све да се уздрже од оштрих изјава и вријеђања осјећања људи који су увучени у сукоб на Блиском истоку.

- То је сложено питање, веома осјетљиво, али у овом тренутку је, наравно, потребно уздржати се од оштрих изјава и, без обзира на све, не треба вријеђати осјећања људи који су увучени у сукоб - рекао је Путин.

Он је нагласио да је неопходно избјегавати губитке међу цивилима.

- Сва дејства, ако већ нису могла да се заобиђу, морају бити селективна, морају се максимално смањити пријетње и губици међу женама, дјецом и старим људима који ни за шта нису криви - нагласио је Путин.

Раније су медији писали да је израелска војска наводно савјетовала Палестинцима да напусте Сектор Газе и оду у Египат. истовремено, прес-служба одбрамбених снага Израела појаснила је да они нису позивали становнике Газе да оду у Египат, већ су навели појединачне зоне које би зоне требало да напусте.


Спутњик / РТРС