Политико: Хиљаде руских војника кренуле у блицкриг, желе опколити Украјинце :: Semberija INFO ::

 

Политико: Хиљаде руских војника кренуле у блицкриг, желе опколити Украјинце


Фото - Танјуг / АП

МОСКВА - Руске снаге покренуле су низ масовних напада у којима су учествовале хиљаде војника, као и тенкови и оклопна возила, на украјинске положаје на истоку земље у покушају да окруже украјинске снаге.

Украјинци су изгубили контролу над неким положајима на сјеверном рубу Авдиивке, али војска тврди да још увијек држи кључне дијелове индустријског града, смјештеног само 20 километара западно од Доњецка, који је под руском контролом.

Авдиивка је два дана под сталним руским нападом, а пожари горе по уништеним остацима града. Прије рата у граду је живјело 32.000 становника, а тренутно је у њему око 1700 цивила.

"Ситуација је тешка. Други дан трају жестоке борбе. Пријетња из окружења постоји већ готово годину дана, али наше снаге и даље држе одбрамбене црте", казао је начелник локалне војне управе Виталиј Барабаш.

Украјинска војска је јутрос проговорила о размјерима напада, пише Политико.

"Руски освајачи су употријебили до три батаљона, потпомогнути тенковима и оклопним возилима, интензивирали су офанзивне акције у близини Авдиивке. Украјински браниоци одбили су све непријатељске нападе те спријечили губитак линија и положаја", рекао је Андриј Коваљов, портпарол украјинског Главног штаба.

Расте број погинулих

Руски батаљон има око 800 људи. Генерал Олександр Тарнавски, локални командант, објавио је на Телеграму да су његове снаге уништиле готово 100 комада војне опреме, укључујући борбени авион Су-25. Навео је да су непријатељске снаге током протеклог дана извеле 26 ваздушних и 849 артиљеријских напада. 

Борбе доводе до пораста смртних случајева. Украјинско министарство одбране извијестило је да је од јуче убијено 840 Руса, што је велики скок у односу на протекле дане. Украјина не објављује податке о властитим жртвама. Украјински војници на том дијелу ратишта такође јављају о интензивним борбама у Авдиивки и њеним предграђима. 

"Не разумијем ситуацију на другим подручјима фронта осим у Доњецку. Али рећи ћу да је наш непријатељ активно кренуо у офанзиву. С опремом и нападима. Поготово у смјеру Авдиивке. Опет нам је потребна максимална подршка свих људи", навео је наредник Егор Фирсов у објави на Фацебооку.

Јуче су руски проратни Телеграм канали славили оно што су назвали најснажнијим нападом на украјинске положаје на том дијелу фронта. Ипак, данас су руски војни блогери признали да Украјинци још увијек држе линију и одбијају руске покушаје да их опколе. 

"Руси мјесецима траже слабе тачке"

Украјински војни новинар Јуриј Бутусов сматра да офанзива има за циљ ухватити украјинске снаге у замку и осигурати да Доњецк, највећи град у Украјини под руском контролом, не буде угрожен.

"Авдиивка је од стратешке важности за Руску Федерацију будући да тај град представља врата према Доњецку, главном комуникацијском чворишту на окупираним територијима", нагласио је он, а преноси Индеx.. 

"А како би добио упориште у освојеном Донбасу, руски предсједник Владимир Путин мора помакнути линију фронта даље од Доњецка", наставио је.

Руси нападом такође врше притисак на украјинску војску да премјести ресурсе с јужног ратишта, гдје споро напредује против моћне руске одбране како би учврстила свој положај на истоку земље.

"Руси мјесецима траже слабе тачке у нашим одбрамбеним линијама. Сада се концентришу на Авдиивку како би нас присилили да повучемо своје снаге из офанзиве у Мелитопољу, гдје Украјинци напредују из дана у дан. Али украјинска војска држи линије", поручио је Коваљов.


Независне новине