РОС обиљежила Свјетски дан менталног здравља – Није срамота обратити се психологу или психијатру! :: Semberija INFO ::

 

РОС обиљежила Свјетски дан менталног здравља – Није срамота обратити се психологу или психијатру!



Чини се да стигма у вези са одласком код психолога и психијатра полако нестаје и да је све више младих особа у Бијељини које се не либе да потраже стручну помоћ уколико примијете промјене попут анксиозности и депресије, што је велики корак ка рјешавању проблема који су евидентни код великог броја чланова друштвене заједнице, поручено је на синоћњем предавању које је Републичка омладина Српске /РОС/ организовала поводом 10. октобра – Свјетског дана менталног здравља.



Члан Повјереништва РОС-а Ана Бајић рекла је новинарима да је тема синоћњег предавања била 
„Учинимо ментално здравље глобалним приоритетом за све“.

- Желимо да укажемо колико је ментално здравље важно за све нас и колико смо као појединци одговорни за опште стање у друштву. Свједоци смо да је, између осталог, вирус корона утицао на стање менталног здравља омладине, у виду депресије, анксиозности, те нам је циљ да докажемо младима, који су вечерас у великом броју у публици, да није срамота отићи на преглед код психолога или психијатра – навела је Бајићева.



Психијатар у Центру за ментално здравље Бијељина Олег Грубач каже да би о менталном здрављу требало размишљати сваког дана, а не само 10. октобра, те да је оно важно колико и сви други облици здравља код човјека.

- Ментално здравље је подједнако важно као и соматско, једно без другог не иде. Мислим да стање нације и свих нас није баш најбоље у том смислу и да морамо много да радимо на томе. Један од начина су ова предавања, као вид превентиве. Сматрам да има помака, да је мања стигма јавити се психијатру или психологу, али на томе треба да раде и медији, да стално причамо о оваквим темама и да људи схвате да је отићи код психијатра једнако као отићи код кардиолога или дерматовенеролога – истакао је Грубач.

Он је нагласио да проблеме у вези са менталним здрављем првенствено имају млади, адолесценти и геријатријска популација.

- Примијетили смо да нам се старији све више јављају, јер радно способни млади одлазе у иностранство, а они остају сами. То је, такође, велики и актуелан проблем – додао је Грубач.

Психолог Тамара Шућур упозорила је да млади најчешће имају менталне проблеме због кориштења Интернета, али да је и пандемија вируса корона оставила посљедице.

- За вечерашње предавање сам припремила упитник који сам подијелила младима, како би се могли пронаћи у цијелој овој причи. Када одговоре на постављена питања, боље ће разумјети своје емоције и размишљања, избациће оно што их мучи. И кроз своје искуство, из дана у дан, видим да је помоћ психолога све траженија, да се о томе отворено говори, и драго ми је што се стигма полако, али сигурно губи – закључила је Шућурова. 



Процјењује се да се свака четврта особа на свијету током живота суочава са неким менталним поремећајем. Око 20 одсто дјеце и адолесцената има неки ментални поремећај, а свака седма особа у БиХ пати од посттрауматског стресног поремећаја.

Свјетска здравствена организација од 1992. године 10. октобра обиљежава Свјетски дан менталног здравља.