Пуповац и Милошевић о надгробној плочи на ћирилици у Врси код Задра :: Semberija INFO ::

 

Пуповац и Милошевић о надгробној плочи на ћирилици у Врси код Задра


ЗАГРЕБ- Једна надгробна плоча са именима покојника и ожалошћене породице, угравираним ћирилицом, постала је посљедњих дана тема регионалних медија, а ради се о надгробној плочи постављеној на подручју Општине Врси крај Задра, о чему су став изнели и представници СДСС и СНВ, Милорад Пуповац и Борис Милошевић, позивајући се на законске прописе.

Надгробни споменик без икаквог специфичног текста или спорног цитата, само са личним именима, засметао је управи Комуналног друштва Врси инфраструктура, у чијем је власништву гробље са том „спорном“ ћириличном плочом, па је директор тог друштва срочио допис у којем је затражио од породице уклањање ћирилице са надгробне плоче „како би избјегли даље правно поступање“, пише портал хрватског недељника Новости, чији је оснивач Српско народно веће.

Надгробна плоча с именима покојника и ожалошћене породице, угравирани ћирилицом, изазвала је бројне реакције, а међу њима и ону челних људи Самосталне демократске српске странке (СДС С) – предсједника Милорада Пуповца и потпредсједника Главне скупштине Бориса Милошевића.

Пуповац и Милошевић су свој став образложили позивајући се на законске одредбе које регулишу право на кориштење мањинског језика и писма и на прописе који регулишу уређење гробља.

А све то, преносе Новости, потврдио је и директор тог комуналног подузећа наступима у медијима.

"Гробља су мјесто гдје се равноправно користе ћирилица и латиница. Имамо гробља гдје су иста презимена исписана с оба писма, као и надгробне споменике”, изјавио је Милошевић на јучерашњој конференцији за новинаре.

Истакао је да никада нигдје, и нико до сада, није оспоравао ћирилично писмо на надгробним споменицима.

"Ова погрешна намјера локалног комуналног предузећа нема никаквог утемељења у закону и сва позивања на њега су погрешна. Нема утемељења ни у народним обичајима. Надам се да ће општина и њихово локално комунално предузеће се дозвати разуму и одустати од намере да наруше мир покојника”, рекао је Милошевић.

            Пуповац је истакао да је ријеч о јединственом случају, и за сада усамљеном.

            "Оваквих случајева досад нисмо имали, да неко са службеног наслова оспорава право породици да га сахрани у складу с оним што је загарантовано Уставом”, казао је Пуповац.

            Директор комуналног подузећа се пак правдао да српска мањина не чини трећину становништва у општини па да зато породица нема право на ћирилицу.

            Та се одредба, међутим, односи на употребу језика и писма националних мањина у службеној комуникацији и на јавна обележја.

            Гробно место и надгробна плоча као приватно власништво не представљају службену употребу језика и писма ни јавно обиљежје, указују Новости.


Танјуг / Глас Српске