Хоће ли ове зиме бити снијега? :: Semberija INFO ::

 

Хоће ли ове зиме бити снијега?


Foto: Semberija info
Највећи потенцијал за сњежне падавине ће бити изнад и око алпског подручја, према вишим надморским висинама југоисточне Европе те наравно, над сјеверозападним дијеловима Скандинавије. А код нас?

Метеоролошки сервис Севере Wеатхер Европе објавио је своју прогнозу за зиму, а која ће, наводе, бити под утицајем појаве Ел Нино. 

Пишу како ће највећи потенцијал за сњежне падавине бити изнад и око алпског подручја, према вишим надморским висинама југоисточне Европе те наравно, над сјеверозападним дијеловима Скандинавије. 

Наглашавају да чак и да су модели 100 одсто тачни, то не значи да ће такви временски услови трајати три мјесеца заредом. Они само сугеришу како би временски обрасци могли изгледати већину времена.

"ЕЦМWФ модел се често назива најпоузданијим. Али, ниједна дугорочна прогноза не може се назвати 'поузданом'. То је зато што гледамо само трендове и како би се временски обрасци могли развијати у великој мјери током дугог временског периода", поручују. 

Према овом моделу се прогнозирају слабије сњежне падавине у односу на просјек, осим за дијелове централне Европе и Скандинавије. У децембру их предвиђају само на крајњем сјеверу континента. 

Зато се у јануару очекују сњежне падавине у већини земаља централног дијела Европе. 

Фебурар показује још већи напредак, а снијега би могло бити у већем дијелу континента, осим у југозападном и јужном.

Но, гледајући карту, могло би га бити у сјеверној и сјеверозападној Босни. 

И други, УКМО модел којега води Метеоролошки уред Уједињеног Краљевства даје слична предвиђања. 

Раније је Севере-Wеатхер објавио како би зима у Европи могла бити вјероватно топлија од просјека с хладним периодима средином и крајем зиме. 

(Независне)