БИЈЕЉИНА: ПОРОДИЦА, ПРИЈАТЕЉИ И САРАДНИЦИ ОПРОСТИЛИ СЕ ОД МИЛИЦЕ МАРКОВИЋ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ПОРОДИЦА, ПРИЈАТЕЉИ И САРАДНИЦИ ОПРОСТИЛИ СЕ ОД МИЛИЦЕ МАРКОВИЋ



У Бијељини је данас одржан комеморативни скуп поводом смрти Милице Марковић, директора Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ. Милица Марковић рођена је 2. новембра 1967. у Бијељини, гдје је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсјеку за романске језике. Била је посланик у НСРС и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а потом и посланик у Савјету Европе од 2006. године до 2018. године. За директора ФИПА именована је 2020. године. Била је члан СНСД-а од 2001. године. Милица Марковић имала је веома богату каријеру, али је, прије свега, била пожртвована мајка, пријатељ, колега и сарадник.



Породица, пријатељи и сарадници опростили су се Марковиће на комеморативном скупу, на којем је предсједник Републике Српске Милорад Додик одао захвалност за све што је Марковићева учинила за Републику Српску.



- На свим пословима које је обављала радила је предано, без остатка, поштено у односу према народу, према свему. Била је борац на личном и на општем плану и оно што је она учинила заиста је велико за Семберију и за Републику Српску. Прераном смрћу Марковићеве, Република Српска и Семберија губе сигурно једну од значајних кћери ове земље, жену која је имала много тога да понуди, не само својој породици, него читавом друштву. Милица остаје једна снажна личност, снажан печат нашег СНСД-а, жена која је у Бијељини преузела да води нашу организацију и постигла најбољи резултат, која није имала компромиса и како то обично бива - са женама је у политици лакше сарађивати и са њима остваривати побједе", рекао је Додик и подсјетио да је Марковићева била предан посланик Народне скупштине, у Представничком дому и у Савјету Европе.



- Нека нам остане у сјећању онаква каква је била, енергична, увијек у покрету, у некој ужурбаности, као да је можда слутила да њен живот неће досегнути далеке године", нагласио је Додик и истакао да је почаствован познанством са Марковићевом.

У име породице на комеморативном скупу се од Милице Марковић опростио Славиша Марковић, подсјећањем на заједничко дјетињство и одрастање. 



- Драга Мила… овако смо те звали, пријатељи, породица, родбина, који смо са тобом провели цијели живот. За нас ниси била Милица. За нас си била Мила. Очекивао сам да ћу говорити на весељима наших Јована и Стефана, а мени је припала част, а и болна дужност да се у име породице данас опростим од тебе. Мила је увијек била најбоља и најуспјешнија у свему што је радила, а љубав и вјера били су јој основ сваког успјеха. Никада није живјела за себе, она је живјела за друге”, рекао је Марковић.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Мирослав Миловановић, истакао је њену сталну борбу за заштиту интереса Републике Српске. 



- Милица је имала петљу да у Сарајеву каже оно што већина мушкараца не смије ни да помисли у Бијељини. Памтићу је по много ствари и са њом се увијек било начисто, јер није једно говорила, друго радила, а треће мислила. Своје ставове је јасно и недосмислено износила. Нека јој је вјечна слава”, рекао је Миловановић.

Дугогодишњи сарадник Милице Марковић, Светозар Михајловић, истакао је да је она била “бескромпомисни борац за правду, истину и за очување српског народа и Републике Српске”.



На скупу су прочитани телеграми саучешћа српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и премијера Републике Српске Радована Вишковића.

Од Марковићеве се опростио и предсједник Скупштине Александар Ђурђевић истичући да њен “прерани одлазак представља велики губитак за Бијељину и Републику Српску.



- Хвала Вам на свему што сте урадили за свој град и Републику. Жао ми је што је Ваш живот прерано прекинут, јер сматрам да сте имали још пуно тога да дате за ово друштво. Од Вас се имало шта научити. Хвала Вам и на томе”, написао је Ђурђевић  у књизи жалости.

У књигу жалости, уписао се и предсједник ГО СДС Томица Стојановић.



- Милица је жена коју сам посебно цијенио, прије свега као жену, а затим као политичара. Веома хумана, велики вјерник и одличан политичар. Бијељина, а прије свега породица, изгубила је пуно. На комеморацији сам, прије свега, присуствовао као човјек, и само као човјек, а не као политичар”, написао је Стојановић.



Директор „Аутопутева РС“ Недељко Ћорић, у књизи жалости је написао да “данас, када се опраштамо од тебе, желим да ти се захвалим за 15 година заједничког рада и политичког дјеловања. Хвала за све савјете и критике које си ми упућивала са намјером да будемо носиоци политичког и друштвеног рада у нашој држави”.

Милица Марковић преминула је у петак, 6. октобра у Београду након дуге и тешке болести. Сахрањена је данас, 10. октобра, на Градском гробљу у Пучилама.  


Семберија инфо - О. Стјепановић