Остваривање права на инвалидску пензију :: Semberija INFO ::

 

Остваривање права на инвалидску пензију


Право на инвалидску пензију има осигураник код кога је губитак способности за рад проузрокован повредом ван рада или болешћу, настао прије испуњења услова за старосну пензију, под условом да до настанка инвалидности има пет година стажа осигурања или десет година пензијског стажа.

Такође, право на инвалидску пензију има осигураник коме је послије 58. године живота утврђена смањена радна способност, са правом на преквалификацију или доквалифи-кацију под условом да до настанка инвалидности има пет година стажа осигурања или десет година пензијског стажа.

Осигураник код кога је губитак способности за рад прузрокован повредом на раду или професионалном болешћу, има право на инвалидску пензију, без обзира на дужину пензијског стажа.

Осигураник до навршених 35 година живота има право на инвалидску пензију под условом да до настанка инвалидности има двије године стажа осигурања.

Од укупно 280.472 корисника права, право на инвалидску пензију остварило је 35.024 или 12,49%.

Просјечна старост у моменту остваривања права на инвалидску пензију је 52 године, при чему мушкарци то право остварују у просјеку са 52,5 године, а жене са 50,9 година.

Корисници права на инвалидску пензију у просјеку то право користе 18,5 година које се из године у годину благо повећава.