БиХ ће производити електрично возило? :: Semberija INFO ::

 

БиХ ће производити електрично возило?



МОСТАР - Некадашњи привредни гигант Фероелектро, који је више деценија готово систематски уништаван и којег су многи већ отписали, ипак није уништен, и у наредном периоду би чак могао доживјети велики повратак на тржиште.

Вршилац дужности директора Фероелектра Мирсад Јашаревић за БизнисИнфо.ба открива да су у посљедње вријеме стечени сви услови за деблокаду рачуна ове фирме након чега ће јој бити омогућено да поново нормално ради.

"Планирамо нова радна мјеста и сматрам да ће Фероелектро у наредних шест мјесеци доживјети потпуни препород у смислу враћања у редовно пословање", казао је Јашаревић.

Према његовим ријечима, Фероелектро има будућност у оквиру својих традиционалних дјелатности (трговина) као и у новим дјелатностима из области реал естате сектора и управљања некретнинама. Појашњава да фирма има веома вриједне некретнине у БиХ и иностранству које се могу и те како добро искористити.

Осим тога, у плану је и пројект из области аутомобилске индустрије о којем се већ преговара, али засад не жели износити све детаље.

"Рећи ћу само да је у опцији, поред дистрибуције и продаје, и производња, чиме би БиХ постала водећа у региону у овој области. Говорим о аутомобилској индустрији и то потпуно аутономном кинеском електричном возилу домета 400 километара и цијене у продаји до 10 хиљада евра", открио нам је в.д. директор ове фирме.

Појашњава да фирма посједује низ изузетно вриједних некретнина на 65 зк извадака, на врло атрактивним локацијама.

"Друштво наставља свој пословни пут и кроз традиционалне дјелатности, а то су прије свега трговина и велетрговина, тако и у сектору управљања некретнинама. Једна од битних чињеница јесте да Фероелектро не заостаје по питању технологија тако да сви капацитети који су потребни да квалитетно настави свој рад на тржишту већ посједује. Фероелектро треба да буде простор за рад и развој младих стручњака. Сматрамо да требамо Влади Федерације", каже Јашаревић.

Појашњава да разлог тренутног стања у фирми лежи прије свега у организационој шеми управљања друштвом која је настала 2016. године и која је зацементирала немогућност обављања послова за Фероелектро д.д.

Наиме, претходни приватизацијски власник је 2013. године допустио блокаду банковних рачуна друштва, те је комплетно пословање пребацио на кћерку-фирму Фероелектро ТИС д.о.о. На ту фирму је пренесено управљање некретнинама и осталим ресурсима друштва и финансијским приходима који су добијени на тај начин. На тај начин је Управи Фероелектра онемогућено управљање ресурсима за које одговара и располагање оствареним приходима.

С друге стране, настављено је гомилање дугова те су готово намјерно прављене нове обавезе без намјере да се икад врате.

"Највећи нонсенс се дешава 2016. године, након поништења приватизације, када Влада ФБиХ поново долази у посјед Фероелектра. Тада се, наиме, наставља с овом организационом шемом управљања, с тим што је се она додатно компликује потпуним развлашћивањем Управе друштва. Кћерка-фирма Фероелектро ТИС наставља са управљањем ресурсима друштва, док управљање над том кћерком-фирмом бива пренесено на Надзорни одбор Фероелектра", појашњава саговорник овог портала.  

Осим тога, није рађена независна екстерна процјена вриједности пословања фирме и кћерки-фирми, укључујући валоризацију вриједности имовине. Стога није постојала права информација о томе колико фирма заиста вриједи.

Међу имовином Фероелектра, примјера ради, су зграда прекопута Централне банке БиХ, некретнине у Паромлинској улици и Халиловићима у Сарајеву, апартмани у Неуму, земљиште за градњу хотела у Неуму итд.

"Фероелектро треба пустити да ради, то је једна од ријетких фирми које не траже новац од Владе ФБиХ, тражи само да се поштују закони и прописи. Ја као директор сам директно указао на неправилности у пословању гдје је могуће незаконито пословање. Такво пословање је главни узрок садашњем стању у Фероелектру. Ова прича је могла бити ријешена прије седам година", наглашава Јашаревић.

Дуг који је потребан да би се деблокирали рачуни, истиче, је много мањи него што су биле раније процјене.

"Раније процјене су биле, готово па намјерно, дезинформације, зато што никад није проглашен главни рачун у банци, јер би банка тада извршила ажурирање повјерилачке листе. Самим тим није се знало ни колико је Фероелектро дужан нити колико ко фирми дугује. Изгледа да се све чинило да се прикаже да Фероелектро не може да опстане, да има већа дуговања него што јесу", тврди Јашаревић.

Чека се важна пресуда

Такође открива да је јако важно оно што слиједи 30. октобра када би требала бити одржана главна расправа по предмету који се тиче фирме СА Дагитим.

"Према нашим информацијама, оснивач ове фирме је обрисан из судског регистра у Швицарској 2020. године. Очекујемо да, а у складу са важећим прописима, та фирма буде брисана с тим датумом и у БиХ. Фирма не може пословати без оснивача. Тиме ће бити ријешени и проблеми Агенције за приватизацију у смислу милионског потаживања која је фирма СА Дагитим поставила према њима", закључује Јашаревић.


Независне новине