Све више грађана у БиХ не може приуштити храну :: Semberija INFO ::

 

Све више грађана у БиХ не може приуштити храну


Подјела брашна за грађане, ограничавање маржи на основне животне намирнице, укидање ПДВ-а на донирану храну, потези су власти у Босни и Херцеговини у борби са инфлацијом. Истодобно, све су већи редови испред јавних кухиња, јер грађани не могу сами приуштити храну. Умјесто у куповину, они уз празне посуде и цекере чекају свој топли оброк. Уз неплаћене рачуне и лијекове тешко преживљавају.

Сваки дан од 11 сати Диба и Асим у једној од јавних кухиња у Сарајеву чекају свој бесплатни топли оброк, једини који си могу приуштити. Тешке животне прилике натјерале су их да потраже помоћ.

"Знаш колико ми значи, немам ни пензије, немам ништа, ово ми је све што имам.", каже Диба Арсеновић.

"Имам сина са посебним потребама, жена умрла давно и онда се ми сналазимо, а ово је један спас", истиче Асим Доловчић.

Све је већи број корисника и народне кухиње у Старом Граду у Сарајеву који већ од почетка овог мјесеца имају пет нових породица којима је потребна њихова услуга.

"Мимо моје пензије а најнижа је ово ми доста помаже, захваљујем се људима, остао сам сам", прича Касим Џака.

"Значи нам превише стварно, јер се нема, мала је пензија", додаје Мејра Ђелигија.

Више од 900 грађана нема могућност за оно најосновније за живот, бројке су то из двије јавне кухиње у Сарајеву. 

МАЈА АРСЛАНАГИЋ, портпарол Удружења Помози.ба

"Такођер помажемо нашим корисницима и са хигијеном и хигијенским производима а поред тога често плаћамо рачуне за струју,воду, плин, све оно што им је неопходно а да не говорим о лијековима."

АМИР РАДЕљАШ, управник Народне кухиње Стари Град

"Сваки дан имамо двије, три особе које траже неку врсту помоћи, ми можемо дати оно што имамо од донаторских средстава. То је тај пакет који може трајати од седам до десет дана, значи мало брашна, уља, шећера, кафе, нека конзерва ако има и кеса макарона."

Брашно као помоћ за становништво у стању социјалне потребе подијелила је Влада Републике Српске.

РАЈКО ЛАЗИЋ, генерални секретар Црвеног крста РС

"Овај пут је проширено не само за оне који се налазе на евиденцији социјалне карте него и другим људима који су због тренутне ситуације остали без посла. Ми ћемо помоћи и таквим породицама."

У Босни и Херцеговини не постоји системски приступ у борби са инфлацијом која је многе довела до сиромаштва, него се тек проводе паушалне активности, оцјењују економисти.

ЖЕљКО РИЧКА, економски стручњак

"Ово што је тренутно на снази и што се примјењује,давање разних пакета, једнократно повећање пензија или плата то је све кратког даха. Ми ћемо морати да се задовољимо тиме, да само развијамо наду и да позитивним наступима и причом умирујемо становништво јер ово може довести до социјалних проблема."

Диба и Асим са почетка приче свој топли оброк не добивају недјељом јер је нерадни дан кухиње. Па ипак пуни наде захвални су на свему. Кажу само нек је добро здравље и људи доброг срца.


БХРТ