Ако се ово деси, САД улазе у рат на Блиском истоку :: Semberija INFO ::

 

Ако се ово деси, САД улазе у рат на Блиском истоку


САД ће вјероватно директно интервенисати ваздушним и поморским ударима ако опстанак Израела буде угрожен, рекао је пензионисани амерички генерал Бари Мекефри, јавља "Бизнис Инсајдер".

Говорећи у нед‌јељу у емисији "Викенди са Алексом Витом" на МСНБЦ-у, генерал америчке војске са четири звијездице описао је како би до такве ескалације вјероватно дошло само ако би блискоисточни сусједи Израела били у великој мјери укључени у актуелни сукоб.

"Друга ципела коју чекамо да видимо да ли ће спасти је, да ли ће Хезболах интервенисати из Либана са својих 100.000 ракета? Хоће ли се Западна обала запалити? Шта ће Сиријци и Египћани учинити?", рекао је Мекефри.

"Претпостављам да ће наша подршка Израелу бити апсолутна и ако видимо сиријску војну интервенцију, активну иранску војну интервенцију, ући ћемо у рат", додао је Мекефри.

Милитанти Хамаса покренули су серију изненадних напада и ракетних баража на Израел у суботу, убивши стотине и заробили десетине талаца дуж границе Појаса Газе. Израел је као одговор објавио рат.

САД су у нед‌јељу саопштиле да шаљу ударну групу носача авиона, укључујући Ф-35 и Ф-16, да патролирају источним Медитераном и одврате свеобухватни рат који укључује сусједе Израела.

"Они су тамо више ради демонстрације силе или потенцијалне евакуације цивила", рекао је Мекефри, који је учествовао у Заливском рату и предводио Јужну команду САД од 1994. до 1996. године.

Мекефри је напоменуо да је ово његова сопствена процјена сукоба и да "апсолутно нема шансе" да се било који амерички званичник јавно сложи да би Америка могла да уђе у рат у Израелу.

"Оно што кажем је да ако је постојање државе Израел у питању, ако сиријска војска интервенише, ако Хезболах почне да надвлада Израелце, по мом мишљењу, у том тренутку, ми бисмо размотрили активну интервенцију ваздушним и поморским снагама", рекао је он.

Међутим, мало је вјероватно да би САД послале трупе у Израел, с обзиром на сопствене копнене способности Израелских одбрамбених снага, додао је Мекефри.

На питање да ли ће се умјешати и други савезници САД и Израела, Мекефри је рекао да је прерано разговарати о таквом питању док је само Хамасом директно укључен у рат.

"Мислим да је фактор одвраћања оно што Бајденова администрација тренутно тражи. Они желе да буду сигурни да сиријска војска и Хезболах неће ући у ову борбу", рекао је он.

"Ако то ураде, то ће бити смртоносна пријетња постојању Израела."

Амерички Стејт департмент и Министарство одбране нису одмах одговорили на захтјеве за коментар послате ван редовног радног времена.

Хезболах, милитантна група у Либану, саопштила је у нед‌јељу да је испалила ракете на Голанску висораван, коју је Израел анектирао од Сирије 1981. године.

Гранатирање је било у знак солидарности са "палестинским отпором", саопштила је група.

"The Wallstreet Journal" је у недељу такође извијестио да су ирански званичници били у партнерству са Хамасом од августа како би се припремили за упаде у Израел, позивајући се на људе у Хамасу и у иранском Корпусу гарде исламске револуције.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да амерички званичници "још нису видели доказе да је Иран руководио или да стоји иза овог конкретног напада", али је указао на дугогодишње односе између Хамаса и Ирана, пренео је WSJ.

У међувремену, египатско министарство спољних послова у суботу је упозорило Израел на "тешке посљедице" и "озбиљне посљедице" ескалације тензија са Палестинцима.

Позвао је обе стране на уздржаност и избјегавање цивилних жртава, пренио је Ројтерс.


Глас Српске