Шта је Појас Газе? :: Semberija INFO ::

 

Шта је Појас Газе?


Фото - Танјуг / АП

Појас Газе, поприште новог рата са Израелом, палестинска је енклава у рукама исламистичког покрета Хамаса која се деценијама тешко носи са насиљем и сиромаштвом.

На сјеверу и истоку граничи се са Израелом, на западу му је Средоземно море, а на југу Египат.

То је скучена територија од 360 квадратних километара, 41 километар дуг и широк од шест до 12 километара.

У Појасу Газе живи два милиона Палестинаца, односно око 6.000 становника по квадратном километру, што представља једну о територија са највећом густином насељености на свијету.

Захваљујући налазишту Тел ес-Сакан, откривеном 1998. године, археолози су потврдили да је утврђени канаански град био континуирано насељен од 3.200 до 2.000 пре нове ере у садашњем Појасу Газе.

Након тога, Газа је била под асирском, вавилонском, римском, арапском и хришћанском доминацијом.

У 20. вијеку Газа је дошла под египатску управу 1948. године, убрзо након проглашења Државе Израел, пише Јутарњи. Територију је затим окупирао Израел након арапско-израелског рата 1967. године.

Израел се 12. септембра 2005. једнострано повукао из Појаса Газе, гдје двије године касније на власт долази Хамас, исламистички покрет који Израел и многе западне земље сматрају терористичком организацијом.

У јуну 2006. Израел је увео копнену, ваздушну и поморску блокаду енклаве након отмице израелског војника који је ослобођен 2011. године.

Јеврејска држава је појачала блокаду у јуну 2007. када је Хамас из Газе протјерао палестинску власт Махмуда Абаса.

Једини излаз из Газе који није под израелском контролом је гранични прелаз Рафах с Египтом.

Лишен природних ресурса, Појас Газе пати од хроничне несташице воде и горива. Незапосленост погађа половину становништва.

Више од двије трећине становништва овиси о хуманитарној помоћи. Исти удио живи испод границе сиромаштва.

Од 2008. до 2021. године израелска војска четири је пута нападала Газу како би зауставила Хамасове нападе на Израел, уништила му инфраструктуру која се користила за те нападе и убила му вође.

Нови рат избио је у суботу након масовног, изненадног Хамасова напада на Израел, пише Телеграф.


Независне новине