Газа: Расте број погинулих и повријеђених, Израел прогласио ратно стање :: Semberija INFO ::

 

Газа: Расте број погинулих и повријеђених, Израел прогласио ратно стање


Најмање 600 Израелаца убијено је у војној ескалацији која траје с палестинским групама у Гази, објавили су локални медији. Више од 2.000 Израелаца је до сада повријеђено, извијестио је "Хебреw Цханнел 12".

Израел је данас званично прогласио ратно стање.

Израелски војно-безбједносни кабинет изгласао је званично проглашење рата након великог напада палестинске оружане групе Хамас, саопштено је из кабинета премијера Бењамина Нетањахуа.

Војно-политички кабинет Израела одобрио је увођење "клаузуле 40" основног закона, што значи званичну објаву рата, наводи се у саопштењу.

Позивање на члан 40 Основног закона Израела дозвољава влади да предузме "значајну војну акцију која може довести, са нивоом вјероватноће близу извјесног, до рата", наводи се у саопштењу.

Израелске одбрамбене снаге објавиле су у недјељу имена 26 војника погинулих у борбама с палестинском страном на граници с Појасом Газе протеклог дана, рекавши:

"Њихове породице су обавијештене".

Израелска војска објавила је имена 18 других војника убијених у суботу, чиме се број погинулих војника попео на 44.

Око 100 Израелаца такођер је отето и доведено у Газу након суботњих напада Хамаса, према дневном листу “Yедиотх Ахронотх“.

Хамасово војно крило, Бригаде Ал-Касам, у суботу ујутро покренуле су свеобухватан напад на Израел назван "Аqса Флоод". Хиљаде ракета испаљене су из Газе према Израелу, наоружане групе ушле су у насеља у регији.

Израелска војска потом је објавила да је покренула нападе на Појас Газе с десецима ратних авиона.

Најмање 750 Израелаца се води као нестало откако су борбе избиле у суботу ујутро, јавили су локални медији рано у недјељу.

Најмање 313 Палестинаца је убијено, а скоро 2.000 повријеђено у нападима, према здравственим изворима у Гази.

Према израелској војсци, Хамас је од суботе ујутро лансирао више од 3.000 ракета према Израелу.


​АА / БХРТ