Медведев: Америка крива за ескалацију насиља између Израела и Палестинаца :: Semberija INFO ::

 

Медведев: Америка крива за ескалацију насиља између Израела и Палестинаца


Фото - Танјуг / АП

МОСКВА - Америчка спољна политика је дјелимично крива за најновију ескалацију насиља између Израела и Палестинаца, рекао је бивши руски предсједник Дмитриј Медведев.

Медведев, који је тренутно замјеник предсједника Савјета безбједности Русије, рекао је да је Вашингтон требало да усмјери своју енергију на обезбјеђивање трајног мира на Блиском истоку, али је умјесто тога одлучио да се фокусира на Украјину.

Коментаришући данашњу ескалацију између Израела и милитантне групе Хамас из Газе, Медведев је на свом "Телеграм" каналу написао да су ови догађаји били предвидљиви.

"То је оно са чим су Вашингтон и његови савезници требали да се позабаве", објаснио је он, додајући да израелско-палестински сукоб траје деценијама, а да је Америка "кључни играч".

Према његовим ријечим, умјесто тога Америка се умијешала у руски регион активно помаже неонацистима, сукобљавајући два блиска народа један против другог.

Бивши предсједник је своје опаске закључио ставом да би "очигледно само грађански рат на територији САД" помогао да се угуши "манијакална страст Америке за распламсавање сукоба широм планете".

Милитанти Хамаса покренули су јутрос масиван напад на Израел, испаливши хиљаде пројектила, а затим пробили граничну ограду и упали у више израелских градова и насеља која граниче са Газом.

Портпарол војске рекао је да су борбе у току, док су милитанти Хамаса и даље присутни на више локалитета. У међувремену, израелске ваздушне снаге су извеле ваздушне ударе на Газу.

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је да палестински народ има право да се брани од, како је рекао, "терора насељеника и окупационих трупа".

Бијела кућа је објавила саопштење у којем осуђује оно што је назвала "ничим изазваним нападима Хамасових терориста на израелске цивиле".


Независне новине