Грађани одгађају набавку огрева, а ево које колико новца се тренутно треба издвојити за пелет или дрва :: Semberija INFO ::

 

Грађани одгађају набавку огрева, а ево које колико новца се тренутно треба издвојити за пелет или дрва


Иако ноћне температуре увелико најављују зиму, потражња за огревом крајем септембра, а посебно у првим данима октобра, значајно расте. Високе цијене један су од разлога због којих велики број грађана касни с набавком, али им наруку иде лијепо вријеме које се најављује и за наредне дане.
 
Цијена пелета у овом тренутку је чак и до 20 одсто нижа у поређењу с прошлом годином. Прошле године се цијена пелета у овом периоду кретала од 640 до 700 КМ, док је сада од 500 до 520 КМ по тони. Цијена исцијепаног дрвета је 150-165 КМ по палети, док је цијена тоне мрког угља 285 КМ по тони. Једини енергент који је поскупио је лигнит, који је скупљи за 20 одсто, па је сада, умјесто прошлогодишњих 195 КМ, цијена 235 КМ по тони – рекао је Мухамед Хелаћ из фирме “Дрвосјеча” у Сарајеву.
 
У овој компанији кажу да ће цијене огрјева зависити и од глобалних кретања, али и саме инфлације.
 
Како је Хелаћ навео, у посљедњих годину знатно је теже доћи до сировине, а како идемо у зиму, то постаје још теже.
 
– Фактори који су довели до дестабилизације на овом тржишту прошле године су и даље актуелни. Цијена горива константно расте, бројни фактори у производњи су и даље врло скупи због рата у Украјини, цијена индустријске електричне енергије коју користимо у погонима је константно у порасту, а с обзиром на то да дрвопрерађивачка индустрија упошљава дефицитарно занимање, велики је проблем и радна снага која се за ове послове сада врло тешко налази – истиче Хелаћ.

Довољне количине

Ипак, за разлику од прошле године, када су се цијене мијењале сваких неколико дана, овај су пут стабилне, барем током октобра, а на тржишту су доступне довољне количине свих врста огрјева за домаће тржиште.
 
Пелет тренутно кошта од 500-520 КМ, 150-165 КМ цијена је исцијепаног дрвета, 285 КМ кошта тона мрког угља, 235 КМ кошта лигнит.

(Српска Инфо)