Вучић на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади :: Semberija INFO ::

 

Вучић на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади


Гранада ће данас бити домаћин трећег самита Европске политичке заједнице (ЕПЦ), на који је позвано 27 држава чланица ЕУ, 17 из других суседних земаља, попут Велике Британије, Турске, Украјине, Швајцарске као и балканске државе.

На састанак су позвани и председник Европског савета, председник Европске комисије и председник Европског парламента.

Учешће на овом догађају је најавио и председник Србије Александар Вучић, који на овом догађају очекује најјаче притиске до сада.

То ће бити први сусрет шефа државе са најважијим лидерима политичког запада после дешавања на северу Косова и Метохије.

"Ваља издржати и оно што предстоји у Гранади. Идем у Шпанију да се на мене сручи сав бес поводом свега што се збивало", рекао је председник Србије поводом предстојећег самита Европске политичке заједнице.

Надовезујући се на рад са претходних састанака, лидери ће разговарати о томе како Европу учинити отпорнијом, просперитетнијом и геостратешком.

Европска политичка заједница има за циљ да подстакне политички дијалог и сарадњу у решавању питања од заједничког интереса, да ојача безбедност, стабилност и просперитет европског континента.

Ова платформа за политичку координацију не замењује ниједну постојећу организацију, структуру или процес и нема за циљ стварање нових у овој фази.

Оснивање ЕПЦ-а предложио је 9. маја 2022. француски председник Емануел Макрон, који је у то време био председавајући по ротацији Савета ЕУ.

Он је то учинио током свог завршног говора на Конференцији о будућности Европе, чији је циљ био да одговори на регионалне изазове и проблеме изазване руском инвазијом на Украјину.

Европска политичка заједница до сада се састала два пута. На првом састанку у октобру 2022. године у Прагу лидери су углавном разговарали о питањима мира и безбедности, посебно о рату Русије у Украјини и енергетској кризи.

На следећем састанку у јуну 2023. године у молдавском граду Булбоакију разговарали су о заједничким напорима за мир и безбедност, енергетску отпорност и повезаност и мобилност у Европи. Најављено је да ће се четврти састанак одржати у Великој Британији.

Дан после одржавања трећег самита Европске политичке заједнице, шестог октобра у Гранади се одржава неформални састанак шефова држава или влада ЕУ, у оквиру шпанског председавања Саветом Европске уније.

Пошто је реч о неформалном састанку за разлику од једног од редовних самита који се одржавају у Бриселу, очекује се више стратешких разговора о будућности блока и хитним питањима, попут миграција, али не и  конкретне одлуке.

Вршилац дужности председника Владе Шпаније Педро Санчез истакао је да је један од приоритета шпанског председавања јачање европских јединства око "наших заједничких вредности".

Шпанско председавање Саветом ЕУ одабрало је Гранаду за домаћина ова два састанка на високом нивоу због њене историје, тренутне ситуације и будућности као идеално место за наставак унапређења вредности ЕУ.

Гранада је град са нешто више од 228.000 становника и огромним историјским и културним наслеђем наслеђеним из векова мирне коегзистенције три велика монотеистичка културе - хришћанске, муслиманске и јеврејске - што га је учинило процватним културним центром.


Политика