Колико ракије ће се моћи производити? :: Semberija INFO ::

 

Колико ракије ће се моћи производити?


- Колико се алкохолног пића годишње произведе у Федерацији Босне и Херцеговине - нико не зна. Ова област је потпуно у "сивој зони", а процјене показују да је више од 60 одсто производње и промета тржишно неконтролисано.

Но, чини се како је одзвонило неограниченом рад "веселих машина", јер је ФБиХ корак ближе ка доношењу прописа у овој области. Тако ће се домаћини који годишње произведу 40 литара чистог алкохола, односно 100 литара јаког алкохолног пића, дакле ракије, морати уписати у Регистар произвођача. Предвиђа то Нацрт закона о јаким алкохолним пићима који је прошле седмице усвојен у Представничком дому Парламента Федерације Босне и Херцеговине.

"Ракија од воћа може се заслађивати како би се заокружио коначни окус. Међутим, коначни производ не смије садржавати више од 18 грама сладила по литри, израженог као инвертни шећер", стоји поред осталог у усвојеном Нацрту.

Један од главних разлога за доношење овог закона је и непостојање посебног прописа – леx специјалис, који регулише ову област.

"На подручју ФБиХ производе се, прије свега, воћне ракије, те је велика заинтересираност произвођача воћа, а такођер и грожђа, да се осигурају законски услови, односно донесу прописи којим ће се регулисати производња и промет прије свега ракија, али и других јаких алкохолних пића", наводе из Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Значајан дио производње ракија у ФБиХ се обавља на традиционалан начин, без стандардизације квалитета. Оне се углавном продају у ринфузном стању и ван "легалних" токова. Међутим, ова производња може бити перспективна, уз побољшања путем удружења произвођача, а затим и кроз заштиту географског поријекла.

Овом регулативом се омогућава да физичка лица дестилат који превазилази њихове потребе, могу легално продати другом произвођачу дестилата, односно јаког алкохолног пића. Омогућава се и праћење свих токова цјелокупног процеса производње јаког алкохолног пића, од основне сировине за производњу, до коначно упакованог производа, чиме се гарантује поријекло и квалитет.

Законом се предвиђа уређење производње јаких алкохолних пића, регистрација произвођача, квалитет производа, заштита географских ознака, декларисање и промет јаких алкохолних пића, надлежности у провођењу овог закона, инспекцијски надзор, као и друга питања од значаја за јака алкохолна пића.

Нацрт закона треба потврдити и Дом народа Федерације БиХ након чега ће исти бити упућен у јавну расправу и припремљен као Приједлог, наводи Агроклуб.ба.
 
(Независне)