Додик са Орбаном у Будимпешти: Мађарска против санкција које могу довести до ескалације у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Додик са Орбаном у Будимпешти: Мађарска против санкција које могу довести до ескалације у БиХ


Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Политичка и економска ситуација, нови и већ почети пројекти, само су неке од тема састанка предсједника Српске Милорада Додика и мађарског премијера Викотора Орбана у Будимпешти. Потврђени су добри односи и сарадња, а и сагласност да је стабилан Балкан важан за безбједност Европске уније.

Орбан је изнио јасан став - Мађарска се снажно противи употреби санкција у случају Срба у БиХ. Биле би, каже, контрапродуктивне и довеле би до појачаних тензија.

Сарадња Мађарске и Републике Српске развија се у добром правцу. Током састанка Милорада Додика и Виктора Орбана разговарано је о идалној интеграција двије привреде. Констатован је успјех пројеката подстицаја за пољопривредне машине, а Мађарска је изразила заинтересованост за инвестирање у вјетроелектране Хргуд, чим Њемачка и формално изађе из тог пројекта.

- Предсједник Орбан рекао изразно спремност да сусптиушие пројекте који су Њемци отказали, а сада праве проблеме и не желе да изађу - истакао је Додик.

Из прес службе мађарског премијера саопштено је да се Мађарска снажно противи употреби санкција у случају Срба у БиХ, јер може довести до ескалације тензија. Подршка Мађарске веома је важна у околностима сталних напада на руководство Републике Српске, зато овакви сусрети доприносе очувању позициjие Српске рекао је Додик поручивши да је Мађарска пријатељска земља.

Редовни сусрети на највишем нивоу доприносе и унапређењеу положаја српска националне мњине у Мађараској. Број Срба је нешто више од 10.000, али трагови постојања кроз историју видљиви су на сваком кораку у Будимпешти и другим градовима.

Манифестација Српски дани у Мађарској чији је покровитељ предсједник Српске оснажује српску заједницу.


- Оваква посјета као што је посјета предсједника Додика епархији је од вечиког значаја, јер улива наду нама Србима који живимо овдје, чувамо, његујемо српски идентит, да неко води рачуна о матичној држави Србији и Републици Српској - додала је секретарка епархије будмиске СПЦ Варнава Кнежевић.

Противљење бошњачких политичара чак и из БиХ у преузимању команде ЕУФОР-а од стране мађарског команданта у складу са редовним промјенама на челу Мисије Алтета, Додик је оцјенио неозбиљним. Поручио је да Српска подржава останак ЕУФОР-а, али у садашњем капацитету.

- И када је био аустријски командат тих јединица имали смо објективан приступ, са ставом да је БиХ безбједна, то је објективан приступ и у овом тренутку је Мађарска је на реду - додао је Додик.

Обострано задовољство због добре економске и политичке сарадње, став Мађарске да Запад треба да разговара с нама, а не о нама, што имплицира да Република Српска мора да се суочи са арогонтним и да јача своју позицију, а у чему је позиција

Мађарске изузетно важна, то су кључне поруке.