Патриотско еколошко Удружење Наша Дрина - белег за ђенерала :: Semberija INFO ::

 

Патриотско еколошко Удружење Наша Дрина - белег за ђенерала


Фото - В. Митрић

Споменик ђенералу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини, биће, за који дан, постављен испед куће у којој је живио, у Брегалничкој улици 24 у Београду.

То је плод акције Патриотског и еколошког друштва "Наша Дрина", чије је седиште, за целу Србију, у Малом Зворнику. Ово друштво, на чијем је челу мр Игор Брауновић, откупило је, са пријатељима, кућу у којој је становао Михаиловић.То здање ће постати музеј, ђенералу у част.

 - Ђенералу Михаиловићу се ни за гроб не зна, што је срамота и грехота и пред Богом и пред  људима - каже мр Игор Брауновић,  указујући на његово родољубље, заслуге и одликовања која је стекао у оба свјетска рата. Њега су цијенили као ратника и они против којих је ратовао,  укључујући Аустроугаре са којима се тукао на Мачковом камену и Дрини. Подјеле, у нашем роду, настале у Другом свјетском рату, а посебно после њега, ставиле су Михаиловића на маргину, на стуб срама, а ни за гроб му се, до данас, не зна. Е, не може тако. Ако нема гроба, ево куће, као музеја, и белега за српског ђенерала који је остао вјеран свом врховном команданту, својој отаџбини и цркви.

Дошло је, сматра Брауновић, време када, заиста, треба да се, како је говорио свети владика Николај, "сложимо, умножимо и обожимо". Свака искључивост, по његовим речима, "само нас у ћорсокак води, а то нећемо".

 - Доста смо се дијелили диобама, баш доста и дошло је вријеме да се сложимо да свако треба да добије своје мјесто у нашој историји - каже Брауновић.


​За Семберија инфо - Младен Василић